Racla Cuvioasei Parascheva a fost scoasă azi dimineață din Mitropolia Iași. Mitropolia Basarabiei organizează pelerinaje gratuite la Iași

  • 08 Octombrie 09:49
Racla Cuvioasei Parascheva a fost scoasă azi dimineață din Mitropolia Iași. Mitropolia Basarabiei organizează pelerinaje gratuite la Iași

Astăzi, 8 octombrie, de la ora 06:30, racla Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă spre închinare pelerinilor care sosesc an de an la Mitropolie. La procesiune va participa și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ieri a fost împodobit baldachinul pentru așezarea sfintelor moaște. Florile alese pentru sărbătoarea din acest an sunt în proporție covârșitoare mov (care semnifică culoarea regalității), combinate cu flori albastre (Delphinium blue), roz și crini dubli, aranjamentele fiind pregătite de 30 de persoane, potrivit ziaruldeiasi.ro. 

Este al 21-lea an când familia Ioan și Florentina Buștei din București a adus veșmânt de flori la baldachinul Ocrotitoarei Moldovei. Întrebat cum s-au decis de data aceasta asupra culorilor, Ioan Buștei a răspuns că întreaga sa familie și-a dorit să exprime sentimentul de bucurie.

„Culorile pe care le-am ales anul acesta sunt unele care ne dorim să exprime în primul rând bucuria, cu un colorit altfel, și avem trandafiri roz, două variante, avem trandafiri albi, galbeni, trei varietăți de crin, cu flori duble. Ne dorim să îmbrăcăm acest baldachin, ca de fiecare dată, cu un veșmânt care să bucure pe toată lumea, pe toți pelerinii care o să vină la Iași și bineînțeles, în primul rând, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Asta este dorința noastră. Nu o facem decât pentru bucuria oamenilor. Cam asta vă putem spune momentan”,  a declarat Ioan Buștei.

Moaștele Sfântului Pantelimon alături de cele ale Sfintei Parascheva

Cu prilejul acestei mari sărbători, miercuri seara vor fi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Părintele Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor a declarat că Mitropolia va acorda, ca în fiecare an, sprijin pelerinilor. Vor fi prezenți peste 1.000 de voluntari.

„Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu și al Ocrotitoarei să avem un pelerinaj binecuvântat anul acesta și în prezența Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Dacă m-ați întrebat de noutățile de anul acesta, sperăm să simțim mai multă evlavie, mai multă credință din partea…și a noastră, a organizatorilor, cât și a pelerinilor care vin aici să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva, Sf. Mare Mucenic. Pot spune că în sprijinul acestora vor veni anul acesta peste 1.000 de voluntari și aș sublinia că printre aceștia vor fi 300 de preoți, întrucât în ceilalți ani s-a simțit nevoia prezenței preotului printre pelerini. Se întâmplă, mai ales în preajma zilei de 14 octombrie, ca timpul de așteptare pentru închinare la Sf. Cuvioasă Parascheva să fie destul de mare, și atunci în această încercare a răbdării, prezența unui preot este binevenită. De asemenea, pelerinii (voluntarii) Cuvioasei au mai multe sarcini: atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții vor împărți ceaiuri pentru pelerini. Anul trecut, din câte am înțeles, au fost oferite peste 50.000 de pahare de ceai. Totodată, este și programul «Hrană pentru pelerini» și desigur, celor care vor avea nevoie vom oferi informații cu privire la modul de desfășurare al evenimentului, aici la Catedrala Mitropolitană din Iași”, a declarat pr. Lucian Apopei.

Totodată, spre deosebire de anii anteriori, anul acesta există două numere de telefon disponibile pe ,,Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sfânta Parascheva”, la care pelerinii pot apela oricând au nevoie.

Pentru această perioadă, organizatorii estimează participarea a aproximativ 300.000 de persoane, din care aproximativ 20.000 vor participa la procesiunea „Calea Sfinților”, vineri, 11 octombrie 2024, iar aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie 2024, pe timpul celor două evenimente desfășurate simultan, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și „Sfânta Liturghie Arhierească”, oficiată pe scena din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Mai mult, aproximativ 70. 000 de persoane vor participa pe toată perioada la slujbele religioase și alte activități conexe pelerinajului, desfășurate în spațiul public. Perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie 2024, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un șir de oameni de peste 3 km lungime și un timp de așteptare de peste 20 ore.

Citește și: Centrul de pelerinaj al Mitropoliei Basarabiei organizează pelerinaje gratuite la Iași, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău