Racheta căzută la Briceni: Cercetările continuă. Poliția de Frontieră a deschis un dosar de urmărire penală
-
06 Decembrie 2022 14:05
Poliția de Frontieră a deschis un dosar de urmărire penală care ulterior va fi trimis procurorilor, cu privire la incidentul de ieri, 5 noiembrie, din apropierea orașului Briceni, unde au căzut fragmentele unei rachete, transmite Radio Chișinău.
Autoritățile informează că cercetările continuă, iar anchetatorii au identificat și alte câteva resturi ale aceleiași bucăți de rachetă, descoperită ieri de patrula de poliție.
Echipa de geniști care s-a deplasat la Briceni nu a identificat explozibil care ar prezenta pericol pentru populația locală. Potrivit fostului ministrul al Apărării, Vitalie Marinuța, cel mai probabil, ar fi vorba de o rachetă folosită de sistemul ucrainean de apărare anti-aeriană.
Fragmentele căzute ieri într-o livadă din apropierea orașului Briceni ar aparține unei rachete de tip S-300, a declarat pentru Radio Chișinău, Lilian Carp, șeful Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.
Deputatul nu a oferit mai multe informații dar a promis că va veni cu o reacție după ce va citi raportul realizat de specialiști la locul incidentului.
În urma accidentului nicio persoană nu a avut de suferit și nu există riscuri pentru locuitorii din zonă au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării, după cercetările făcute de geniști.
Ceea ce s-a întâmplat la Briceni ar putea să se repete în condițiile în care Rep. Moldova este în vecinătatea proximă a Ucrainei, intens bombardată de armata rusă, este de părere fostul ministrul al Apărării, Vitalie Marinuța.
El crede că, cel mai probabil, rămășițele rachetei căzute la Briceni ar aparține sistemului de apărare al ucrainenilor, nevoiți să își apere teritoriul de atacurile intense ale Rusiei care folosește o strategie de nimicire a nodurilor vitale civile și a infrastructurii, în special energetice, ucrainene. Vitalie Marinuța a explicat, pentru Radio Chișinău, felul în care sunt folosite rachetele S-300:
„Această rachetă, care a căzut în raionul Briceni, este una de tipul S-300. De obicei ele se folosesc pentru a combate alte rachete, câte două, în pereche.. Atunci când una din ele lovește ținta, a doua se auto nimicește. Din punctul meu de vedere ceea ce avem noi în raionul Briceni este cea de-a doua rachetă lansată de ucraineni pentru a-și apăra teritoriul. Raza de acțiune nu este atât de mare pentru a fi fost lansată de Federația Rusă” este de părere Vitalie Marinuța.
Președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița, precum și vicepremierul Nicu Popescu, ministrul de Externe, au condamnat ferm atacurile recente ale Federației Ruse asupra Ucrainei și și-au manifestat din nou solidaritatea cu poporul ucrainean.
Forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să doboare ieri 60 din cele peste 70 de rachete lansate de Federația Rusă asupra teritoriului ucrainean, soldate cu patru morți.
Acesta nu este primul incident în care rachete rusești lansate spre Ucraina ajung pe teritoriul Rep. Moldova. La sfârșitul lunii octombrie fragmentele unei rachete rușești care a țintit barajul de la Novodnestrovsk din Ucraina, dar a fost doborâtă de sistemul de apărare ucrainean, au căzut în preajma localității Naslavcea din Rep. Moldova.