Rabinul Wasserman, de ziua Ierusalimului: Îl rugăm pe președinte să fie de acord cu mutarea ambasadei

  • 04 Iunie 2019 08:42
Rabinul Wasserman, de ziua Ierusalimului: Îl rugăm pe președinte să fie de acord cu mutarea ambasadei

Împlinirea a 52 de ani de la eliberarea și reunificarea Ierusalimului a fost aniversată luni seara, la București, la inițiativa Rabinului Comunității Originarilor din România, E.S. Josef Wasserman, în prezența a numeroși participanți din mediul politic, administrativ, oameni de afaceri, scriitori, artiști, jurnaliști,preluat de Agerpres.

"Trăim de 52 de ani în Ierusalim, capitala poporului evreu. Multe generații au visat, dar nu au ajuns la astfel de clipe. Acest dar frumos pe care l-am primit se datorează și celor care n-au uitat Ierusalimul și au fost atașați trup și suflet de-a lungul mileniilor care s-au scurs de la dărâmarea Templului", a declarat Josef Wasserman cu prilejul evenimentului.

Oaspetele israelian de origine română a reiterat, în context, rugămintea sa către președintele Klaus Iohannis privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la eliberarea și reunificarea Ierusalimului îl rog de aici, de la București, pe președintelui României, pe care l-am cunoscut personal, să fie în continuare un exemplu pentru toate țările din Europa și să fie de acord cu mutarea ambasadei. România totdeauna a fost aproape de poporul israelian și în timpuri grele când mulți au părăsit relațiile cu Israelul. Este de neînțeles de ce sunt încă popoare care nu vor să meargă pe drumul SUA și să spună: 'Respectăm fiecare țară cu capitala lor'. Nu cred că cineva din Israel sau din America ar fi avut curajul să spună 'capitala României nu este București", a mai spus Josef Wasserman.

Rabinul a subliniat apoi importanța Orașului Sfânt pentru toate popoarele: "Dumnezeu 'invită' fiecare om credincios la Ierusalim, deoarece Ierusalimul este locul liber pentru toate cele trei religii. Trebuie să fie numai pace între toate popoarele și să ne unim toți sub credința în Dumnezeu, căci, dacă vom face acest lucru, vom trăi într-o societate mult mai bună".

El a adăugat că a venit direct la București, după ce a serbat duminică la Ierusalim, împreună cu mii de oameni, 52 de ani de la unificarea orașului.

"Ieri (duminică - n.r.), noi am sărbătorit acolo Ziua Ierusalimului, și astăzi (luni - n.r.) am continuat această veselie. Să fii vesel de ziua Ierusalimului în Ierusalim este ceva normal, dar este foarte important să ajungi la București și să întâlnești prieteni din Parlament, Primărie, scriitori, jurnaliști, creștini și evrei care vin să sărbătorească această zi și să audă despre importanța Orașului Sfânt, în care orice om de orice religie se poate ruga - este ceva unic, care nu se poate găsi nicăieri în lume. Eu cred că unirea credinței în Dumnezeu, unirea spre locul cel mai sfânt pentru toate religiile care este Ierusalim, este un motiv destul de bun că toți ne rugăm la același Tată unic, la Dumnezeu, pentru a trăi într-o societate mai bună", a spus Josef Wasserman.

El a anunțat că pe 30 iunie va avea loc, la Iași, a cincea ediție a "Marșului Vieții", la care îi invită atât pe președintele Klaus Iohannis, cât și pe premierul Viorica Dăncilă.

"Tot împreună trebuie să nu uităm trecutul și mă refer la acele zile negre din istoria poporului român, când, în perioada 1940-1944, au fost uciși aproape 400.000 de evrei din singurul motiv că s-au născut evrei. De aceea, alături de mulți prieteni colaboratori, vom ajunge pe 30 iunie la Iași, la Marșul Vieții, prilej cu care îi vom comemora pe toți cei care au fost uciși la cimitirul unde sunt îngropați 14.000 de evrei. (...) L-am cunoscut pe președintele Iohannis, la prima sa vizită în Israel, este un om deosebit, și l-am invitat și la Marșul Vieții. Și sper că în acest an va fi alături de noi, ca să poată da un exemplu viu pentru tânăra generație care trebuie să știe ce s-a întâmplat. Vom trimite o invitație și premierului Viorica Dăncilă. Cred că participarea unor personalități precum președintele, prim-ministru, ambasadori ai SUA și Israelului - care deja și-au dat acordul - contează mai mult decât un an de cursuri despre Holocaust", a precizat Rabinul Wasserman.

Administrația municipală este deschisă la orice colaborare cu comunitatea evreilor, a precizat consilierul general din Primăria Generală a Capitalei, Orlando Culea.

"Iubim orașul Ierusalim, îl respectăm, respectăm poporul evreu în general. (...) Într-adevăr, Ierusalim, pe care l-am descoperit acum cinci ani, este un loc al păcii, unde se întrepătrund toate religiile. Iar la București a avut loc un eveniment excepțional, sper să se repete și sper ca, atunci când va fi nevoie, comunitatea evreiască să solicite sprijinul administrației locale, și sunt convins că răspunsul va fi pe deplin pozitiv", a spus Orlando Culea.

Evenimentul a avut loc, la inițiativa Rabinului Wasserman, într-un restaurant kosher din Capitală, cu sprijinul Clubului Cavalerilor de Malta, reprezentat de prim-vicepreședintele Marian Coman.

"Toată lumea a venit și a plecat cu inima deschisă. Nu este vorba numai despre oameni, ci despre un oraș care se numește 'religie' și ne încărcăm spiritual de la Ierusalim", a precizat Marian Coman, în cadrul evenimentului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:4,1 m/s
Thu
14
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău