R. Moldova va obține în curând 60 de milioane de euro din partea UE pentru gestionarea crizei energetice

  • 06 Decembrie 2021 12:06
R. Moldova va obține în curând 60 de milioane de euro din partea UE pentru gestionarea crizei energetice

Uniunea Europeană își reconfirmă sprijinul financiar pentru Republica Moldova. Într-o vizită la Chișinău, reprezentanta Comisiei Europene, Katarina Mathernova, a declarat că în curând va fi semnat programul de asistență financiară de 60 de milioane de euro destinat pentru a depăși criza energetică. De asemenea, Uniunea Europeană anunță alte programe de susținere financiară pentru Chișinău. 

Republica Moldova este în proces de finalizare a procedurilor pentru a accesa programul de 60 de milioane de euro oferit de UE pentru a gestiona criza energetică. Programul ar urma să fie semnat în preajma summit-ului Parteneriatului Estic, a declarat directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova.

În pofida crizei energetice, dvs vă continuați angajamentele, iar noi putem să continuăm să sporim asistența noastră. Acel sprijin suplimentar de 60 de milioane euro pe care-l finalizăm acum, sper că foarte curând vom reuși să-l semnăm, cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic”, a declarat Katarina Mathernova. 

În cadrul unor declarații de presă comune cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, Katarina Mathernova a declarat că Bruxellesul mai are un program de 15 milioane de euro, bani adiționali, destinați grupurilor vulnerabile. Programul ar urma intre în vigoare de anul viitor.  De asemenea, oficialului european și-a exprimat speranța că, în a doua jumătate a anului viitor, UE va reuși să sprijine Republica Moldova și prin asistență macro-financiară.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a promis, pe de altă parte că autoritățile de la Chișinău vor munci ca să fie absorbite toate fondurile oferite de Uniunea Europeană.

Am accesat deja 210 milioane de euro de la BERD și BEI, pentru reabilitarea drumurilor și pentru eficiența energetică. Avem mai multe acorduri de finanțare, conform planurilor și înțelegerilor stabilite(...)Vom accesa aceste resurse, le vom absorbi repede, ca cetățenii noștri să simtă cât mai repede efectul acestor transformări”, a declarat premierul. 

Din programul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, Republica Moldova a accesat deja 36,4 milioane de euro, bani folosiți pentru reforme în poliție și combaterea efectelor pandemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău