R. Moldova va avea cea mai mare creștere economică din Europa Centrală și de Est (studiu)

  • 09 Iulie 2021 10:33
R. Moldova va avea cea mai mare creștere economică din Europa Centrală și de Est (studiu)

Moldova, Muntenegru și Serbia vor înregistra cea mai puternică redresare economică în urma pandemiei în rândul țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) în 2021, se arată într-o analiză a Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW), transmite mold-street.com.

Potrivit sursei citate, prognoza WIIW arată că economia Moldovei va crește în 2021 cu 7%, cel mai înalt nivel dintre cele 23 de țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est incluse în studiu.

Principalii factori ce stimulează creșterea

Muntenegru va avea o creștere de 6,5%, Serbia - de 6%, Turcia - de 5,8%, Kosovo - de 5,3%, iar România - de 5,2%.

Citiți și 

Creștere firavă a economiei Moldovei în primul trimestru 2021

Cele mai pesimiste prognoze sunt pentru Belarus cu o creștere de 2,5%, Bosnia și Herzegovina - 2,9%, Bulgaria, Cehia și Lituania - 3%. În medie, se preconizează că regiunea va crește cu 4,2% în 2021 - o revizuire ascendentă de 0,4 puncte procentuale comparativ cu prognoza din aprilie.

Autorii studiului susțin că unul dintre motive pentru revizuire este creșterea puternică în SUA (1,6%) și China (18,3%) în primul trimestru, precum și o prognoză de creștere revizuită brusc pentru 2021 pentru zona euro (4,4%) și UE (4,5%).

Advertisement

 

 

Un alt motiv este reziliența îmbunătățită a economiilor CESEE. „În pofida situației de sănătate deprimante, în primul trimestru regiunea s-a comportat mult mai bine decât se aștepta anterior, indicând faptul că economiile s-au adaptat pandemiei”, spune Branimir Jovanovic, economist și autor principal al raportului.

Creșterea în CESEE va fi determinată în primul rând de consumul privat, care ar putea crește pe măsură ce pandemia moderează. Acest lucru va fi alimentat de economiile acumulate din 2020 și de împrumuturile bancare de susținere. Investițiile în afaceri ar trebui să contribuie și ele, companiile reluând proiectele pe care le-au suspendat în 2020.

Intrările puternice de ISD (în medie 6,5% din PIB în primul trimestru) vor crește și mai mult activitatea economică. La fel, și recuperarea exporturilor, determinată de un mediu extern favorabil și de creșterea cererii externe.

Se preconizează că ocuparea forței de muncă va crește în a doua jumătate a anului, în timp ce șomajul ar trebui să scadă; factorul crucial este sprijinul fiscal oferit de guvernele naționale.

Inflația va fi mai mare decât se aștepta anterior, determinată în primul rând de creșterea globală a prețurilor la energie și alimente. Aceasta va forța băncile centrale să își crească ratele dobânzilor în acest an, susține WIIW, adăugând că aceste creșteri au fost în mare parte simbolice și nu se așteaptă să aibă efecte semnificative asupra activității economice sau de credit.

Turismul se va îmbunătăți în 2021, deși nu va atinge nivelurile pre-pandemice.

WIIW a avertizat că un nou val de Covid-19 ar putea încetini redresarea economică în CESEE, dar este puțin probabil să aibă același impact ca valurile anterioare. Consolidarea fiscală prematură este un al doilea risc care ar putea bloca redresarea.

Alte prognoze

Amintim că economia Moldovei s-a contractat cu 7% în termeni reali în 2020, comparativ cu creșterea de 3,7% în anul 2019.

La începutul lunie 2021, Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca economia Moldovei să crească cu 3,8% în 2021 și cu 3,7% în 2022. În același timp, Ministerul Economiei prezice pentru acest an o creștere de 6% a economiei moldovenești, iar FMI - cu 4,5%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău