R. Moldova utilizează tot mai multă ENERGIE REGENERABILĂ

  • 15 Iunie 2015 15:50
R. Moldova utilizează tot mai multă ENERGIE REGENERABILĂ

Republica Moldova utilizează tot mai multă energie regenerabilă, iar importurile de energie sunt într-o ușoară diminuare în ultima perioadă, arată datele Agenției pentru Eficiență Energetică.

La Chișinău a început luni, 15 iunie, Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, în cadrul căreia vor fi desfășurate mai multe evenimente de promovare a producerii și consumului energiei din biomasă, a celei eoliene sau solare. 

Din consumul total de energie în Republica Moldova, 13 la sută constituie energia regenerabilă, iar mai precis – energia din biomasă, care este tot mai pe larg utilizată, arată datele Agenției pentru Eficiență Energetică. Totodată, în ultimul an au scăzut cu 6 la sută importurile de energie, a subliniat directorul agenției, Mihail Stratan.

„Deja este o tendință de micșorare a volumului energiei importate. Dacă vom menține acest trend, avem toate șansele ca în apropiații 10 ani, după mine, să ajungem la o reducere de cca 40 la sută din importuri, deci să ajungem la 50 la sută de import de surse energetice din exterior”, a declarat Mihail Stratan.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a subliniat importanța diversificării resurselor energetice pentru Republica Moldova.

„În cazul Republicii Moldova, energia regenerabilă reprezintă o garanție adițională a securității energetice și acest lucru este foarte important. Pentru cetățeni acest lucru înseamnă facturi mai mici pentru resursele energetice și un mediu ambiant mai sănătos”, a declarat Pirkka Tapiola.

Parlamentul urmează să adopte până la sfârșitul sesiunii de vară Legea cu privire la energia regenerabilă, care va stimula dezvoltarea acestui sector, a declarat ministrul adjunct al Economiei, Tudor Copaci.

„Statul își va asuma obligația de a procura această energie verde la anumit preț și aceasta este o garanție pentru investitori pentru a face investiții, deoarece ei vor avea garanția pentru următorii 15 ani că această energie regenerabilă va fi procurată de stat și aceasta va fi o garanție a investițiilor lor”, a declarat Tudor Copaci.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova este  „Energie și Biomasă”, în cadrul căruia în mai multe școli și grădinițe au fost instalate centrale termice pe bază de biomasă, iar cetățenii au primit fonduri pentru acoperirea parțială a cheltuielilor de instalare a unor asemenea centrale. Faza a doua a proiectului are o durată de trei ani: 2015-2017, cu un buget de 9,41 milioane Euro acordați de Uniunea Europeană și este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău