R. Moldova și Ucraina ar trebui să sincronizeze agenda de aderare la UE

  • 19 August 15:50
R. Moldova și Ucraina ar trebui să sincronizeze agenda de aderare la UE

Ucraina și Moldova ar trebui să-și sincronizeze agenda de integrare europeană, consideră Leonid Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un articol pentru „European Pravda", el a remarcat că "după ce au primit statutul de țară candidat de aderarea la UE, Ucraina și Moldova sunt acum interconectate prin procesul de integrare".

"În promovarea acordării statutului de candidat, Ucraina și Moldova, în cea mai mare parte, și-au făcut propriul joc. Cu toate acestea, această strategie a produs puține rezultate pozitive. Unul dintre principiile importante ale extinderii UE este relațiile bune între vecini. Prin urmare, pentru a adera la UE, Ucraina și Moldova vor trebui să găsească un numitor comun și să reducă neînțelegerile la minimum. Același lucru este valabil și pentru relațiile cu alte state membre UE, care, dacă se dorește, pot bloca procesul de aderare", consideră analistul.

În același timp, el consideră că "sincronizarea nu ar trebui percepută astfel încât ambele țări să fie în același coș, întrucât pot deveni ostatici unul altuia, așa cum a fost cazul Albaniei și Macedonia de Nord".

"Acest lucru ar însemna că, în loc să avanseze, țările s-ar reține reciproc", a concluzionat expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
15,27
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,6 m/s
Mon
13
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
15
Arhivă Radio Chișinău