R. Moldova și SUA vor avea în premieră un Acord privind transportul aerian

  • 04 Noiembrie 2020 15:21
R. Moldova și SUA vor avea în premieră un Acord privind transportul aerian

Republica Moldova și SUA vor avea, în premieră, un Acord bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” (Cer deschis). Documentul în acest sens dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost parafat ieri, transmite MOLDPRES.

Acordul stabilește cadrul de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre cele două state, reflectând principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, normele privind siguranța și securitatea pasagerilor, taxele și certificatele de navigabilitate și competență.

„Intrarea în vigoare a Acordului „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău. Pe de altă parte, acesta va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, facilitarea cooperării investiționale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. De asemenea, înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piață aeronautică autohtonă”, conform Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

În baza acordului parafat, companiile aeriene cargo moldovenești vor putea deja efectua curse aeriene spre SUA. Procesul de examinare și parafare a Acordului a fost accelerat de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, după ce, în luna aprilie a anului operatorii aerieni au solicitat suport în obținerea autorizațiilor necesare pentru efectuarea zborurilor spre SUA.

Inițierea negocierilor asupra Acordului, propus de partea americană, a fost dispusă printr-o hotărâre de Guvern din 2018. În urma unui schimb de corespondență între părți, pe 2 noiembrie 2020, MEI a recepționat de la Ambasada SUA textul Acordului parafat pentru a fi examinat de partea moldovenească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău