R. Moldova, România și Ucraina pot importa gaze de la terminalul Revithoussa din Grecia

  • 07 Noiembrie 2022 08:37
R. Moldova, România și Ucraina pot importa gaze de la terminalul Revithoussa din Grecia

Pentru a acoperi o parte din nevoile țărilor din sud-estul Europei, terminalul de la Revithoussa (Grecia) își crește capacitatea de a exporta cantități de gaze naturale lichefiate (GNL), relatează G4Media.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o criza energetică care a evidențiat rolul important al infrastructurii energetice din Golful Megara din Grecia, o infrastructură care, ca urmare a proiectelor de modernizare și prin adăugarea unui nou rezervor plutitor de stocare (FSU), își crește capacitatea totală de depozitare, precum și numărul de nave cu GNL pe care le poate primi.

Maria Rita Gkali, director executiv al operatorului elen de gaze DESFA, a declarat că creșterea cu 12% a capacității de regazificare a stației de la Revithoussa, investiția companiei în stația FSRU de la Alexandroupoli, extinderea conductei TAP și a conductei greco-bulgare IGB oferă Greciei un avantaj pentru a face față unei posibile crize în aprovizionarea cu gaze naturale.

Oficialul operatorului elen subliniază însă că toate aceste infrastructuri vor necesita investiții semnificative pentru consolidarea rețelei DESFA, astfel încât Grecia să poată funcționa ca un hub pentru satisfacerea nevoilor energetice și ale altor țări.

Grecia în scurt timp va avea posibilitatea de a exporta cantități de gaze pentru a acoperi o parte din nevoile altor țări din sud-estul Europei, precum România, Moldova și chiar Ucraina. Mai mult, odată cu finalizarea Stației de încărcare a camioanelor cu GNL, prima din sud-estul Europei, DESFA deschide o nouă piață care oferă o altă soluție pentru nevoile energetice ale Europei de Sud-Est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău