R. Moldova riscă să-și piardă dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”

  • 04 Ianuarie 2020 13:13
R. Moldova riscă să-și piardă dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de încredere în cooperarea cu sistemul „Cartea Verde”, iar din această cauză este monitorizată în ultimii trei ani. Președintele Comisiei Naționale a Pieței Finanaciare, Valeriu Chițan, a informat, în cadrul unei ședințe prezidate de către premierul Ion Chicu, că la următoarea ședință a comitetului de monitorizare a sistemului va fi prezentat un raport unde se va anunța dacă Republica Moldova își va păstra sau nu dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, la ședință s-a anunțat că deficitul de încredere este din cauza faptului că mai multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți pentru evenimente asigurate.

Pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 9 sunt emitenți de „Carte Verde”.

Pentru ca Republica Moldova să-și păstraze dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”, participanții la ședință au propus crearea unui fond de garantare, iar până la formarea fondului operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău