R. Moldova printre cele mai inaccesibile state din lume pentru persoanele cu dizabilități

  • 09 Iulie 2015 16:48
R. Moldova printre cele mai inaccesibile state din lume pentru persoanele cu dizabilități

Republica Moldova se află printre cele mai inaccesibile state din lume pentru persoanele cu dizabilități.

O recunosc reprezentanții instituțiilor internaționale pentru drepturile omului, care îndeamnă la o mai mare conștientizare a dificultăților și acțiuni concrete pentru integrarea în societate a acestor persoane. Principalele probleme ale persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova sunt discutate în cadrul unei conferințe științifice dedicată împlinirii a cinci ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU, în acest domeniu. 

Xenia Semenciuc este consultant pentru promovarea diversității în cadrul Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului. Ca o persoană cu deficiențe de vedere de la naștere, spune că organizația în care lucrează poate servi drept exemplu de respectare a drepturilor omului pentru toate instituțiile și organizațiile din Republica Moldova. Viața îi este o continuă luptă ne-a mărturisit ea. 

”Lumea nu întotdeauna înțelege că persoana cu deficiențe de vedere nu are nevoie de o atitudine specială. Are pur și simplu nevoie de condiții normale, umane eu aș spune, în care el să realizeze aceleași lucruri ca și celelalte persoane, cum ar fi studii, un serviciu. Pentru a realiza aceste lucruri, nu am nevoie de atitudine și condiții speciale. Aceasta a fost lupta mea continuă, de la grădiniță, școală, universitate, le spuneam colegilor și profesorilor de ce este necesar să creăm spațiu accesibil pentru toți”, a declarat Xenia Semenciuc.

Spre deosebire de Republica Moldova, în  majoritatea țărilor europene există treceri de pietoni sonorizate sau mijloace de transport care anunță numărul autobuzului, mai spune Xenia Semenciuc. În țările occidentale și accesul în majoritatea clădirilor este accesibil pentru persoanele cu dizabilități. În țara noastră mai puțin de 10 la sută dintre clădiri sunt prevăzute cu rampe speciale, susține Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai. Potrivit acestuia, Republica Moldova stă prost la capitolul implementarea legislației.

”Nu există accesibilitatea acestor persoane la transport public, în clădiri. De aici apare încălcarea altor drepturi, printre care cel la vot. Am avut plângeri și la alegerile din noiembrie dar și la cele locale de acum. Noi le-am oferit acestor persoane dreptul la vot, dar nu au putut să voteze din simplu motiv că nu aveau acces în secțiile de vot”, a declarat Mihai Cotorobai.

Moldova se află la mijlocul drumului, încă multe lucruri trebuie realizate în vederea îmbunătățirii vieții persoanelor cu dizabilități, susține consilierul pentru drepturile omului al ONU în Republica Moldova,  Claude Cahn.

”Principala întrebare pe care ne-o adresăm este când vom vedea în Republica Moldova, oamenii cu dizabilități care să trăiască și să lucreze alături de noi, integrați în societate. Copii cu dizabilități care să învețe alături de ceilalți copii în școli, persoanele cu dizabilități care să aibă acces la băi adecvate. Raportorul ONU pentru drepturile omului a vizitat Republica Moldova acum un an și jumătate și a declarat că nu a mai văzut o țară atât de inaccesibilă pentru persoanele cu dizabilități”, a mărturisit Claude Cahn.

Republica Moldova a ratificat convenția ONU privind drepturile omului în 2010, semnată până acum de toate statele Uniunii Europene,  și alte peste 120 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău