Republica Moldova participă la Forumul European pentru Reducerea Riscului la Dezastre

  • 24 Februarie 2023 16:01
Republica Moldova participă la Forumul European pentru Reducerea Riscului la Dezastre

Republica Moldova participă la Forumul European pentru Reducerea Riscului la Dezastre. Masa rotundă de nivel înalt are loc pe 24 februarie la București. Evenimentul este desfășurat cu participarea Secretarului de Stat al MAI România, Raed Arafat, Secretarul General pentru Reducerea Riscului la Dezastre al Națiunilor Unite, Mami Mizutor, dar și reprezentanți în domeniul prevenirii riscurilor din 13 state printre care și țara noastră, reprezentată de șeful IGSU colonel Alexandru Oprea.

Masa rotundă la nivel înalt are scopul de a pune în discuție oportunitatea împărtășirii experienței și identificarea de soluții pentru reducerea riscurilor situațiilor excepționale, dar și impulsionarea angajamentelor pentru o comunicare eficientă, accelerând în același timp implementarea Cadrului Sendai, un acord voluntar încheiat pe un termen de 15 ani care recunoaște că statul are rol principal în reducerea riscurilor de dezastre.

Tot aici participanții au vorbit și despre experiența în depășirea crizei în pandemia COVID -19, crizele climatice, dar și necesitatea de a construi o bază solidă de comunicare în reacționarea la riscuri. 

Obiectivul general  al mesei rotunde este să analizeze ce pot face statele membre  pentru asigurarea  comunicării eficiente  în situații de risc.

În discursul susținut șeful IGSU al Republicii Moldova colonel Oprea Alexandru a menționat că informațiile despre războiul din Ucraina, criza refugiaților, dar și cutremurul de proporții care recent a afectat Republica Turcia și Siria au dominat spațiul public informațional. Aceste crize au avut o reacție internațională puternică prin solidaritate și asistența acordată.

În acest sens Republica Moldova a activat Mecanismul Protecției Civile a Uniunii Europene pentru a acorda asistență în  gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Totodată șeful instituției a menționat că datorită cooperării cu Mecanismul Protecției Civile a Uniunii Europene, echipa USAR  Moldova a efectuat misiunea internațională în Turcia conform procedurilor și standardelor Europene.

Conform oficialului, prin asitența oferită la depășirea acestor două mari provocări, țara noastră face pași impunători pe calea integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care reprezintă  scopul principal al statului în  special după obținerea statutului oficial de țară candidat la aderare la UE începând cu luna iunie a anului 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău