R. Moldova, parte a unui program de reducere a poluării din Marea Neagră

  • 23 Martie 2021 19:15
R. Moldova, parte a unui program de reducere a poluării din Marea Neagră

Republica Moldova va fi membră a unui nou program de prevenire și de reducere a poluării în bazinul Mării Negre, ce urmează a fi lansat de Banca Mondială în a doua jumătate a acestui an, relatează InfoPrut.md.

Pentru a discuta despre noul program regional „Blueing the Black Sea”, dar și despre cele mai importante probleme de interes comun în legătură cu prevenirea poluării marine și schimbările climatice în regiunea Mării Negre, Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră a organizat o serie de seminare consultative cu statele membre. Consultările cu Republica Moldova au avut loc marți, 23 martie, inclusiv, în contextul celebrării Zilei Mondiale a Apei.

„Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului salută și sprijină angajamentul realizat de statele riverane ale Mării Negre de a lucra împreună pentru o economie albastră mai durabilă prin Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră și Agenda Strategică de Cercetare și Inovare la Marea Neagră, un exemplu excelent de cooperare și diplomație științifică. Confirmăm disponibilitatea de a orienta și sprijini punerea în aplicare a acestor inițiative, ce vor fi o prioritate în cooperarea regională a Mării Negre în anii următori”, a subliniat în cadrul ședinței Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, notează sursa citată.

Evenimentul a fost organizat în două sesiuni de lucru, la care au participat reprezentanți ai OCEMN, experți din cadrul Băncii Mondiale și exponenți ai mediului de cercetare. Eforturile părților au fost conjugate pentru stabilirea nivelului de poluare a apelor în Republica Moldova, identificarea metodelor de prevenire și de reducere a poluării în râurile Prut și Nistru, revizuirea modalităților de evacuare a apelor uzate industriale, precum și evaluarea fondurilor financiare prevăzute pentru reducerea poluării în bazinul Mării Negre.

Programul regional „Blueing the Black Sea” urmează să fie lansat de către Banca Mondială în a doua jumătate a anului 2021 și să fie implementat de OCEMN PERMIS. Valoarea totală a proiectului este estimată la 7 milioane de dolari, sumă orientată spre reducerea poluării pe căile navigabile și în Marea Neagră.

Programul a fost conceput pentru sporirea investițiilor în economia albastră pentru regiunea Mării Negre și consolidarea dialogului între state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,14
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,68 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău