R. Moldova încă nu dispune de un laborator în care să poată fi verificată prezența OMG-urilor

  • 25 Ianuarie 2019 16:08
R. Moldova încă nu dispune de un laborator în care să poată fi verificată prezența OMG-urilor

R. Moldova încă nu dispune de un laborator în care să poată fi verificată prezența OMG-urilor (organisme modificate genetic) în produse", susține șeful Centrului pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor, Denis Staruș.

Potrivit agenției INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, el a menționat că, cel mai aproape, "o astfel de analiză poate fi efectuată numai în România, iar costul acesteia este destul de ridicat - până la 300 de lei pentru o singură poziție".

Staruș consideră că, în ultimii 10 ani, producătorii autohtoni au înțeles clar că clienții trebuie atrași cu produse de calitate.

"De regulă, producătorii responsabili au propriile laboratoare de control al calității pentru concurența pe piața laptelui și a cărnii cu producătorii români și ucraineni. Centrul nostru le verifică, de obicei, de 1-2 ori pe an. Pentru a-și vinde produsul prin intermediul lanțurilor și rețelelor mari de distribuție, producătorilor li se solicită certificate de calitate la un șir de parametri. Și, de regulă, calitatea este corespunzătoare. Altceva sunt piețele din Moldova. Nici măcar la piața centrală din Chișinăului nu există posibilitatea de a efectua analiza chimică a produselor. Acest lucru este făcut în mod organoleptic - la ochi. Alt subiect sunt condițiile de păstrare. În rețele de magazine, echipamentele frigorifice, de obicei, sunt verificate și certificate", a spus expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău