R. Moldova este sprijinită în calea europeană de către țările din grupul NB8

  • 27 Aprilie 2023 13:26
R. Moldova este sprijinită în calea europeană de către țările din grupul NB8

Combaterea corupției, a crimei organizate, securitatea cibernetică și aprofundarea cooperării comerciale și economice cu țările nordice și baltice au fost printre subiecte discutate de ministrul de externe Nicu Popescu cu omologii săi din statele care fapt parte din formatul Nordic-Baltic Opt (NB8) aflați, în vizită la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Îmbunătățirea economiei, extinderea relațiilor comerciale cu țările din formatul NB8, semnarea acordurilor de comerț și cooperare pe acțiuni concrete precum securitatea cibernetică, combaterea corupției și a crimei organizate, sunt parteneriate de viitor care vor asigura reorientarea Rep. Moldova către spațiul european, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu:

„Am reușit recent să finalizăm pregătirile de un Acord de liber schimb dintre Rep. Moldova și Efta. Or Norvegia și Islanda, prezente aici, fac parte din grupul EFTA, și în luna iunie acest acord urmează a fi semnat, și iată aceste inițiative concrete: de atragere a investițiilor, de promovare a exportului, de semnarea unor acorduri care facilitează exportul nostru, sunt măsuri concrete prin care parteneriatele noastre comune aduc beneficii concrete pentru cetățenii noștri, cât și ancorează și mai mult Rep. Moldova în spațiul european”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.

La conferința de presă comună, ministrul de Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a spus că se află pentru prima dată în Rep. Moldova de la obținerea statutului de țară candidată la aderare. El a dat asigurări că Letonia va susține Rep. Moldova în procesul de integrare europeană:

„Am discutat modalitățile prin care am putea să vă acordăm asistență în acest proces de reformare. Noi ne dorim ca în RM să fie mai multe reforme în sectorul justiției, combaterea corupției, în guvernare și în alte sectoare. Și deja am luat act de progrese enorme pe care le-ați realizat. Sperăm foarte mult ca statele membre ale UE vor putea susține începerea negocierilor de accedere”, a spus Edgars Rinkēvičs.

Rep. Moldova a dat dovadă de mult curaj în războiul hibrid al Rusiei, iar această atitudine trebuie să o mențină coerentă, iar calea europeană presupune multă muncă, a declarat ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billström:

„Moldova aparține familie europene, în capacitatea de președinte în exercițiu prin rotație în UE, noi încercăm să sprijinim avansarea Rep. Moldova în calea la aderare cât mai mult, dar, accentuez, procesul este bazat pe merite. Înseamnă că în primul rând, succesul depinde în primul rând de implementarea reformelor. Continuarea integrării europene este cheia pentru sporirea rezistenței împotriva atacurilor hibride rusești. Supremația legii, instituțiile democratice sunt decisive pentru respectarea cerințelor pentru calitatea de membru în UE. Combaterea corupției și crimei organizare, la fel sunt foarte importante”, a spus  Tobias Billström.

Formatul țărilor NB8 – este o cooperare regională între cinci țări nordice și trei țări baltice: Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda, Danemarca, Estonia, Letonia și Lituania. Această platformă a fost creată în 1992 pentru a aborda probleme regionale și internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău