R. Moldova condamnă ferm atacurile Hamas. Deputații au votat o Declarație în care condamnă atacurile teroriste cu rachete și masacrarea populației civile

  • 19 Octombrie 2023 11:27
R. Moldova condamnă ferm atacurile Hamas. Deputații au votat o Declarație în care condamnă atacurile teroriste cu rachete și masacrarea populației civile

Republica Moldova condamnă ferm atacurile Hamas și este alături de Israel în aceste vremuri dificile. Deputații au votat astăzi în plenul Parlamentului o Declarație în care condamnă atacurile teroriste cu rachete și masacrarea populației civile, practicile de luare a ostatecilor și cere eliberarea lor imediată, transmite Radio Chișinău.

Ședința Parlamentului a început cu un  minut de reculegere în memoria victimelor atacului Hamas asupra Israelului, printre care și un cetățean moldovean. Deputații au condamnat atacurile grupării teroriste asupra civililor. Președintele Legislativului, Igor Grosu.

„În aceste zile suntem martorii asupra unor atacuri sângeroase asupra Israelului și violențe îngrozitoare împot5riva civililor. O lume întreagă este zguduită de atacuri care distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii. Rep. Moldova condamnă ferm atacurile teroriste, brutale ale Hamas. Suntem alături de Israel în această perioadă dificilă”, a spus Grosu.

În textul Declarației, citită în plenul Parlamentului de către deputatul Oazu Nantoi, se spune că Israelul are dreptul la legitimă apărare și apărarea propriilor cetățeni și condamnă Hamas, atacurile cu rachete și masacrarea populației civile, condamna practicile de luare a ostatecilor și cere eliberarea lor imediată”.

Reprezentanții Socialiștilor și Comuniștilor, care s-au abținut de la includerea acestei Declarații pe ordinea de zi, au cerut includerea a trei amendamente la proiectul de Declarație, care însă nu au fost susținute de majoritatea parlamentară. Unul din amendamente face trimitere la oprirea violențelor din partea ambelor părți.

„Rep. Moldova, ca un stat neutru trebuie să cheme la pace, oprire imediată și necondiționată a tuturor acțiunilor militare, atacurilor asupra infrastructurii civile și asupra cartierelor locative, valabile pentru toate părțile participante la conflict”, a declarat Bătrâncea.

În replică, deputatul PAS Radu Marian a spus că nu pot fi puse la aceeași masă de discuții un stat suveran și o organizație teroristă și i-a acuzat pe Socialiști și Comuniști că manifestă aceeași atitudine ca în cazul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Constat că avem o atitudine lașă similară din partea colegilor, cum o au și în cazul invaziei Rusiei în Ucraina, unde nu avem părți participante dar avem un stat suveran și independent, iar pe de alta un stat agresor. Îndemn, repetat, să aveți o atitudine demnă și corectă față de toate războaiele inițiate de state agresoare și conflicte inițiate de grupări teroriste”, a menționat Marian.

Nici un cetățean moldovean din cei circa 120, sau vreun alt cetățean străin, nu a reușit să fie evacuat până acum din Fâșia Gaza.

Amintim că un cetățean al Republicii Moldova a decedat în urma atacurilor organizației teroriste Hamas, produs pe 7 octombrie și soldat cu moartea a peste 1400 de cetățeni ai Israelului, majoritatea civili.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău