R. Moldova așteaptă un lot de 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și altul de 24 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, până la sfârșitul lunii martie. Reacțiile adverse înregistrate post imunizare

  • 10 Martie 2021 13:37
R. Moldova așteaptă un lot de 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și altul de 24 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, până la sfârșitul lunii martie. Reacțiile adverse înregistrate post imunizare

Prima etapă de vaccinare împotriva COVID-19 se va încheia până la sfârșitul lunii aprilie, au anunțat, astăzi, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit autorităților sanitare, până la sfârșitul lunii martie în Republica Moldova urmează să ajungă prin intermediul Platformei COVAX un lot de 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, iar cu sprijinul UNICEF vor fi livrate 24 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. De asemenea, alte 72 de mii de doze de vaccin AstraZenaca vor fi livrate până la sfârșitul lunii aprilie.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au informat că până acum către instituțiile medicale au fost distribuite 18 mii de doze de vaccin, adică exact jumătate din numărul total disponibil în prezent, pentru imunizarea cu prima doză a lucrătorilor medicali din secțiile de terapie intensivă, secțiile cu profil COVID, iar de marți a început imunizarea angajaților și din alte secții cu risc sporit.

În 13 raioane au fost administrate toate dozele de vaccin repartizate. Potrivit medicului epidemiolog din cadrul ANSP, Laura Țurcan, au fost înregistrate și 271 de reacții adverse post imunizare, ceea ce reprezintă 3,7% din numărul celor imunizați.

Toate se includ în categoriile de reacții ușoare și medii. Având sensibilitate la locul injectării cu ceva edem, cu durere sau prurit. La fel este oboseala, slăbiciune, dureri de cap, dureri musculare și frisoane cu febră. Este de menționat că febra este un lucru normal după administrarea oricărui vaccin. O febră de la 37 C până la 38,5C este un lucru normal și nu trebuie să îngrijoreze nici populația, nici medicii. Toate evenimentele post imunizare au apărut în primele 24 de ore de la administrarea vaccinului și au dispărut pe parcursul unei zile, două.

Autoritățile din sănătate planifică finalizarea primei etape de vaccinare până la sfârșitul lunii aprilie. În această perioadă vor fi livrate trei loturi de vaccin, a informat coordonatoarea campaniei de imunizare, Ninel Revenco.

Deja, s-au primit documentele confirmative că până la sfârșitul lunii martie vom primi mai mult de 21 de doze de AstraZeneca și la sfârșitul lunii aprilie, încă 72 de mii de doze AstraZeneca, iar în luna martie la fel vom primi prin intermediul UNICEF mai mult de 24 de mii de doze Pfizer/BioNTech. Și dacă să facem o însumare noi practic ne vom permite să trecem de la faza I la faza II unde vor fi implicați în campania de vaccinare persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu morbidități, persoanele care activează în sistemul educațional.

Reprezentanții ANSP s-au referit și la vaccinarea lucrătorilor medicali de la Comrat și Ceadâr-Lunga, din regiunea autonomă găgăuză care inițial au refuzat să se imunizeze cu vaccinul AstraZeneca. Cu aceștia se poartă discuții și deja există un contingent de persoane care a acceptat să fie imunizat. Totuși, procesul este destul de lent, mai spun specialiștii de la ANSP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău