R. Moldova are nevoie de o nouă Concepție de politică externă

  • 08 Februarie 2016 17:31
R. Moldova are nevoie de o nouă Concepție de politică externă

Republica Moldova are nevoie de o nouă Concepție de politică externă, întrucât actuala este învechită.

Actuala situație internă și regională necesită noi abordări din partea diplomației moldovenești, consideră Asociația pentru Politică Externă.

În ultimii doi ani, imaginea Republicii Moldova pe plan extern a avut de suferit mult din cauza crizelor politice, furtului miliardului de dolari, corupției din sistemul de stat, iar diplomații moldoveni nu au avut cum să promoveze eficient agenda europeană, a declarat într-o conferință de presă directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

El a făcut o scurtă trecere în revistă a relațiilor bilaterale cu Republica Moldova. Victor Chirilă a menționat că Republica Moldova a pierdut încrederea Germaniei, iar dialogul cu Statele Unite bate pasul pe loc. În ceea ce privește Rusia, nu există dialog, iar relațiile cu România s-au redus la solicitările de asistență financiară.

Republica Moldova a pierdut și încrederea Bruxellesului, iar împreună cu situația regională și cea din interiorul Uniunii Europene face ca eventuale perspective de aderare la UE să fie amânate pentru un termen îndelungat, a menționat Victor Chirilă. Totodată, expertul a menționat că Republica Moldova are nevoie și de o nouă Concepție a politicii externe, întrucât actuala nu mai corespunde realităților actuale.

Deocamdată nimeni nu lucrează asupra unei concepții de politică externă, dar un asemenea document ar fi necesar, a declarat pentru Radio Chișinău secretarul comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană Valeriu Ghilețchi. El consideră că integrarea europeană ar trebui să fie subiectul prioritar al viitoarei concepții.

Actuala Concepție de politică externă a fost aprobat în anul 1995.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău