R. Moldova ar putea rata o asistență de 90 milioane de dolari oferită gratuit de SUA

  • 30 Mai 2021 11:30
R. Moldova ar putea rata o asistență de 90 milioane de dolari oferită gratuit de SUA

Republica Moldova ar putea rata o asistență de 90 de milioane de dolari oferită gratuit de Statele Unite dacă Executivul de la Chișinău nu va reuși să aprobe două amendamente la cele două acorduri semnate în 2016 cu Guvernul american.

Aprobarea respectivelor amendamente a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 26 mai a Cabinetului condus de premierul interimar Aureliu Ciocoi însă nu a întrunit numărul necesar de voturi din cauza absenței unor miniștri și a opoziției bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Ședința a fost reprogramata pentru a doua zi însă nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Incapacitatea Guvernului de a aproba extinderea termenului acordurilor cu SUA, de la 31 mai 2021 până la 31 decembrie 2025, pentru ca Rep. Moldova să poată primi ajutoarele nevalorificate în sumă de aproximativ 90 de milioane de dolari, a fost criticată de liderii partidelor proeuropene și prooccidentale. Potrivit acestora, blocarea acordurilor se înscrie în strategia electorală a liderului PSRM, Igor Dodon, de a lăsa țara fără fonduri și de a pasa întreaga responsabilitate către președinta Maia Sandu.

Luni, 31 mai, este ultima zi în care Guvernul de la Chișinău mai poate aproba amendamentele la cele două acorduri, în caz contrar Rep. Moldova va pierde ajutorul nerambursabil de 90 de milioane de dolari oferit de Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău