R. Moldova ar putea cumpăra gaz din Ucraina cu bani împrumutați de la BERD
-
29 Noiembrie 2019 13:12
Republica Moldova ar putea cumpăra gaz din Ucraina. Întors recent de la Moscova cu promisiunea unei noi înțelegeri cu Gazprom, Ion Chicu pregătește un contract cu Naftogaz-ul ucrainean. În condițiile în care tranzitul gazului rusesc prin Ucraina ar putea fi stopat de anul viitor, guvernul de la Chișinău vine cu un plan de rezervă. Mai exact, furnizorul de stat Energocom va fi delegat să cumpere gaz natural de la Naftogaz și să-l vândă ulterior Moldovagaz, începând cu întâi ianuarie.
Discuțiile de joi, de la Viena, dintre autoritățile ruse și ucrainene nu s-au soldat cu un rezultat clar. Astfel, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova rămâne incertă. În cazul apariției unei situații de urgență pe piața gazelor, Energocom va negocia un contract de livrare a gazelor naturale cu Naftogaz. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, Moldovagaz va fi obligată să notifice autoritățile despre imposibilitatea de furnizare a gazelor, dar nu mai târziu de 2 săptămâni până la data limită, ceea ce va activa automat acest mecanism de rezervă, finanțat dintr-un credit oferit de BERD.
Guvernul a propus această opțiune mult prea târziu, consideră expertul economic Ion Preașcă. Pe de altă parte, spune el, finalitatea negocierilor dintre Rusia și Ucraina nu este clară, iar cele 2 părți ar putea semna un contract chiar în ajunul Anului Nou.
„Fostul ministru al economiei, Vadim Brânzan, spunea despre negocierea cu BERD a unui credit de urgență pentru a contracta anumite volume de gaze pentru a fi folosit în situația când va fi sistat tranzitul, doar că el vorbea că acest contract de împrumut trebuia făcut mai devreme”, a afirmat Ion Preașcă.
Cel mai probabil, ucrainenii vor livra gaze din rezervele proprii. Acest lucru ar putea să influențeze tarifele, însă mai important este să nu nimerim într-o criză energetică, consideră Ion Preașcă.
„Foarte des ne axăm pe problema prețului gazelor, dar mai importantă pentru securitatea noastră este fiabilitatea livrărilor. În situația în care se oprește gazul, ar fi un colaps total, o catastrofă, pur și simplu, pentru o economie și așa vulnerabilă ca a Republicii Moldova”, a mai spus jurnalistul.
În 2018, Republica Moldova a importat din Federația Rusă peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale.