R. Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022 - 2023

  • 19 Ianuarie 18:17
R. Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022 - 2023

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de Guvern Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Din anul 2006, Planul este actualizat periodic și se bazează pe principiul constituțional de neutralitate și dezideratul de modernizare a sistemului de securitate și apărare.

„Neutralitatea nu înseamnă izolarea țării. Suntem ferm determinați să dezvoltăm cooperarea cu partenerii noștri în combaterea noilor amenințări comune la adresa securității, cum ar fi terorismul, amenințările cibernetice și să contribuim la promovarea stabilității și securității în regiune și pe continentul european. Rolul acestui parteneriat absolut necesar țării noastre este să aducă beneficii cetățenilor Republicii Moldova, să fortifice instituțiile statului în domeniul securității și apărării contribuind la obiectivul de a fi în continuare un factor de stabilitate în regiune.”.– a menționat șeful diplomației Republicii Moldova. 

Prin acest document autoritățile de la Chișinău își propun modernizarea sectorului de securitate și apărare în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru a face față noilor provocări.

Pentru realizarea obiectivelor stabilite, Republica Moldova va conlucra cu Uniunea Europeană și cu alte organizații internaționale, urmărind scopul complementării IPAP cu Acordul de Asociere Republica Moldova – UE și Strategia națională de dezvoltare.

De menționat, că IPAP trasează obiectivele de cooperare pe mai multe domenii de importanță strategică, precum: cooperarea cu structurile și instituțiile europene și euroatlantice, reformele democratice, drepturile omului, statul de drept, combaterea corupției,  integritatea teritorială și relațiile cu vecinii; reforma sectorului de securitate și apărare, controlul democratic al Forțelor Armate, combaterea terorismului, asigurarea apărării cibernetice, dezvoltarea economică durabilă și securitatea energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,66 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău