R. Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul

  • 14 Octombrie 2021 16:55
R. Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul
Foto: Tania Kebak/Facebook

Parlamentul Republicii Moldova, cu 54 de voturi ale deputaților Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, a aprobat, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

În semn de protest față de respingerea amendamentului propus de către deputatul Grigore Novac pentru cea de-a doua lectură, deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe plenare și nu au participat la procedura de vot.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgență, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenței, servicii de consiliere psihologică și juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima și planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.

Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău