R. Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare într-un timp record. Procesul de aderare va fi „bazat pe merit”

  • 24 Iunie 2022 13:48
R. Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare într-un timp record. Procesul de aderare va fi „bazat pe merit”

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare într-un timp record, de două luni. În pofida atmosferei optimiste și deschiderii europene pentru Chișinău, Bruxellesul atenționează că munca pentru integrarea europeană a Republicii Moldova abia începe, iar procesul de aderare va fi „bazat pe merit” și că negocierile formale nu vor începe până când vor fi efectuate reforme condiționate, relatează de la Bruxelles reporterul Radio Chișinău, Cristina Păpușoi, care a urmărit evenimentele de la Summitul European:

La Bruxelles continuă Summitul Consiliului European, liderii celor 27 de state membre vor discuta  în mare parte despre situația economică și situația energetică.

Decizia de ieri a Consiliului European de a acorda statut de țări candidate pentru Republica Moldova și Ucraina mai are ecou și astăzi la Bruxelles. Mai mulți colegi jurnaliști din statele membre ale Uniunii Europene ne-au felicitat pentru obținerea acestui statut.

Aseară, după ce Consiliul a oferit Moldovei și Ucrainei statut de țări candidate la blocul comunitar atmosfera de la consiliu și din sala de presă a fost una degajată, fiind așteptată o decizie favorabilă. Oricum, trebuie să menționăm entuziasmul jurnaliștilor moldoveni prezenți la eveniment. Am așteptat de altfel ieri întreaga zi pentru a relata de la Bruxelles despre statutul de candidat al Moldovei.

În timpul conferinței de presă de noaptea trecută, unii jurnaliști din statele care fac parte din proiectul Balcanii de Vest s-au arătat nedumeriți de faptul că Republica Moldova și Ucraina au primit mai rapid statut de candidate decât Bosnia de exemplu, care așteaptă de mulți ani. Liderii europeni au explicat, însă, că aceasta este o decizie politică, adoptată în circumstanțe de război.

Trebuie de asemenea să recunoaștem că discuțiile sunt mai mult despre Ucraina, care este în război, și despre Georgia, care nu a primit statutul de candidat.

Revenim la procedura propriu-zisă de apropiere de Uniunea Europeană: acum, când Republica Moldova are statut de țară candidată la blocul comunitar, liderii au invitat Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor necesare aderării.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus că procesul de aderare va fi „bazat pe merit”, va avea loc ca „la carte” și că negocierile formale nu vor începe până când vor fi efectuate reforme condiționate. Iar printre principalele reforme sunt consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Comisia urmează să facă un bilanț la sfârșitul anului acestui an.

Ceea ce putem spune de aici de la Bruxelles, în pofida atmosferei optimiste și deschiderii europene pentru Chișinău, este că munca, greul abia începe. Republica Moldova a obținut acest statut într-un timp record, de două luni, procedură care în vremuri pașnice ar fi durat poate chiar câțiva ani. Bruxellesul este gata să ajute Republica Moldova, însă și acasă va trebui să vrem să fim ajutați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău