R. Moldova a înregistrat în primul semestru o creștere economică de 11,7%

  • 16 Septembrie 2021 09:29
R. Moldova a înregistrat în primul semestru o creștere economică de 11,7%

În semestrul I al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) a constituit în valoare nominală 104,2 miliarde de lei, fiind în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, în termeni reali, cu aproape 16 miliarde de lei sau 11,7%.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), valoarea adăugată brută total pe economie, cu o pondere de 85,4% la formarea PIB, a contribuit cu 8,7% la creșterea PIB în semestrul I al acestui an față de aceeași perioadă din 2020, volumul VAB fiind în creștere cu 10%.

La creșterea PIB-ului au contribuit următoarele activități: administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii; învățământ; sănătate și asistență socială; comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; transport și depozitare; activități de cazare și alimentație publică; industria extractivă; industria prelucrătoare; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare; construcții; informații și comunicații.

Din punct de vedere al utilizării, creșterea PIB s-a datorat, în principal: consumului final al gospodăriilor populației; formării brute de capital fix; consumului final al administrației publice și instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației.

Impact negativ la evoluția PIB a avut agricultura, silvicultura și pescuitul (a atenuat creșterea PIB cu 0,5%), cu o pondere de 4,6% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 9,9%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,6% la formarea PIB, au contribuit cu 3% la majorarea PIB, volumul lor fiind în creștere cu 22,8%.

Potrivit datelor BNS, PIB-ul estimat pentru trimestrul II 2021, a însumat 57,7 miliarde de lei, prețuri curente (de piață). Comparativ cu trimestrul II 2020, acesta s-a majorat, în termeni reali, cu 21,5% pe seria brută și cu 19,1% pe seria ajustată sezonier.

INFOTAG precizează: PIB-ul Moldovei în 2020 a constituit 206,3 miliarde de lei, după ce a scăzut cu 7% pe parcursul anului. Pentru anul 2021, Ministerul Economiei prezice o creștere economică de 6%, FMI și BERD - 4,5%, iar Banca Mondială - 3,8%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău