R. Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative la capitolul democrație și a urcat pe locul 69 în clasamentul global

  • 10 Februarie 19:42
R. Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative la capitolul democrație și a urcat pe locul 69 în clasamentul global

R. Moldova se numără printre țările care au înregistrat îmbunătățiri semnificative la capitolul democrație și au fost trecute de la țări cu „regimuri hibride” la cele cu „democrații viciate”, potrivit autorilor studiului „Indicelui anual al democrației”, realizat și publicat de „The Economist Intelligence Unit”.

Rep. Moldova a urcat pe locul 69 în clasamentul global, de pe locul 80 – în 2020, pe după o îmbunătățire a scorului său total de la 5,78 în 2020 la 6,10 în 2021.

Îmbunătățirea scorului general al democrației s-a datorat creșterii punctajului la „funcționalitatea guvernării” și „participarea politică”. Autorii studiului menționează că Rep. Moldova a organizat alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie, în care a învins detașat Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune reformistă și proeuropeană, potrivit autorilor cercetării.

Studiul arată că cel mai bine Moldova stă la „procesul electoral și pluralism” (7.00 puncte); „libertățile civile” (6.76 puncte) și „participarea politică” (6.67 puncte). Mai proastă situația este la capitolul „funcționalitatea guvernării” (5.71 puncte) și „cultura politică” (4.38 puncte).

România se situează pe locul 61, Ucraina pe 86, iar Rusia – pe locul 124.

În top cinci țări cu „democrație deplină” sunt Norvegia, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia și Suedia. La polul opus, cu „regimuri autoritare”, sunt Republica Central Africană, Congo, Coreea de Nord, Myanmar și Afghanistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
1
Thu
1
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău