R. Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul decesului lui Valeriu Boboc, victimă a evenimentelor din 7 aprilie

  • 07 Iunie 2022 12:04
R. Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul decesului lui Valeriu Boboc, victimă a evenimentelor din 7 aprilie

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat R. Moldova în cadrul cauzei care-l vizează pe Valeriu Boboc, tânărul care a participat la evenimentele din 7 aprilie 2009 și a fost bătut până și-a pierdut viața.

Potrivit lhr.md, reclamanții în această cauză sunt Ala Boboc, Victor Boboc și Natalia Romanciuc, născuți în 1963, 1959 și 1987, din Bubuieci și Chișinău. Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție, și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente.

Curtea a acordat reclamanților suma de 50,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli. 

Dosarul în care este prezentat cazul lui Valeriu Boboc a ajuns la CEDO în vara lui 2016. Singurul polițist care a fost condamnat în acest dosar este Ion Perju, care a fugit din R. Moldova și acum este dat în căutare internațională. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău