R. Moldova: Bărbații au șanse mai mari să obțină posturi bine plătite

  • 05 Octombrie 2015 16:09
R. Moldova: Bărbații au șanse mai mari să obțină posturi bine plătite

Bărbații din Republica Moldova au șanse mai mari să obțină posturi mai înalte și mai bine plătite, femeile fiind discriminate în acest sens.

Totodată femeile din Republica Moldova sunt subreprezentate în organele de luare a deciziilor, cota de reprezentare a femeilor în politică fiind cu mult mai mică în comparație cu standardele internaționale. Sunt câteva dintre concluziile raportului privind implementarea Programului Național de Asigurare a Egalității de Gen, prezentat astăzi de expertul independent Valentina Bodrug-Lungu. 

Raportul subliniază totuși și o serie de progrese cum ar fi în domeniul ocrotirii sănătății și anume scăderea numărului de avorturi, acordarea unei susțineri mai mari persoanelor seropozitive și informarea populației privind combaterea HIV/SIDA.

Un alt aspect pozitiv subliniat de raportoarea Valentina Bodrug-Lungu a fost adoptarea legii privind acordarea concediului de îngrijire a copilului taților. Aceștia au dreptul să își ia trei zile libere la nașterea copiilor.  Cea mai mare problemă ține însă de discriminarea femeilor. Valentina Bodrug.

”Femeile cu dezabilități, practic rămân excluse din viața publică. Femeile sunt de asemenea subreprezentate în organele de luare a deciziilor. O mare problemă este că la țară femeile, în pofida fluxului informațional, nu știu unde să se adreseze, ce servicii să accese”, a constatat Valentina Bodrug-Lungu.

Prezentă la eveniment, Ministrul Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura, a pledat pentru implicarea femeilor în toate domeniile și depășirea stereotipului de femeie la cratiță.

”Dacă vom avea capacitatea să creăm cadrul necesar pentru a valorifica potențialul deopotrivă al femeilor cât și al bărbaților, cu expertiza pe care o avem, vom reuși să mișcăm lucrurile din loc. Personal, voi promova în continuare limbajul echilibrat de gen”, a declarat Loretta Handrabura.

Raportul „Evaluarea implementării de către Republica Moldova a Programului Național de Asigurare a Egalității de Gen pentru 2010-2015” a fost realizat cu suportul Misiunii OSCE în Republica Moldova, în perioada iunie-septembrie 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău