Quebec: Noul premier va interzice portul de însemne religioase de către angajații statului

  • 19 Octombrie 2018 15:05
Quebec: Noul premier va interzice portul de însemne religioase de către angajații statului

Noul premier al Quebecului, Francois Legault, a promis joi că executivul său, a cărui componență a dezvăluit-o, va interzice "portul de însemne religioase pentru angajații statului în poziții cu autoritate", informează vineri AFP.

„Ne vom respecta angajamentul", a declarat Legault, liderul Coaliției Viitor Quebec (Coalition Avenit Quebec, CAQ, centru-dreapta), anunțând componența guvernului său, format din 13 bărbați și 13 femei, majoritatea fără experiență ministerială.

Această promisiune a lui Legault a relansat o dezbatere ce dezbină de peste 10 ani Quebecul și pe care predecesorii săi guvernamentali din Partidul Liberal și Partidul Quebecois nu au tranșat-o niciodată.

"Guvernul nostru a fost de asemenea ales cu un mandat foarte clar privind laicitatea", a spus Legault, fost secesionist convertit la federalismul canadian, adus la putere cu o majoritate de locuri (74 din 125) în legislativele care au avut loc la 1 octombrie în Quebec.

Pentru a-și atinge obiectivele, noul guvern ar putea invoca o clauză care îi permite să se sustragă de la aplicarea Cartei canadiene privind drepturile și libertățile, document constituțional ce garantează "libertatea religiei" și cu acest titlu portul de însemne religioase ostentative.

Precedentul guvern liberal al lui Philippe Couillard a prevăzut mai degrabă înscrierea în lege a principiului de neutralitate a statului, de preferință a laicității, încercând să interzică vălul islamic.

Legault, care a fost acuzat de populism pentru că a pus reducerea imigrației în centrul campaniei sale, nu a evocat deloc această problemă în discursul său. Educația, economia și sănătatea vor fi prioritățile guvernului, a insistat Legault, 61 de ani. El s-a angajat de asemenea să prezinte "în primul an de mandat un proiect de reformă a modului de scrutin". "Această promisiune va fi respectată", a declarat el.

Locuitorii din Quebec au declanșat un mini-seism politic la 1 octombrie alegând CAQ, după o jumătate de secol de alternanță neîntreruptă între secesioniștii și federaliștii canadieni.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău