Qatarul vrea garanții din partea UE că gazele pe care i le va livra vor rămâne în spațiul comunitar

  • 31 Ianuarie 2022 16:54
Qatarul vrea garanții din partea UE că gazele pe care i le va livra vor rămâne în spațiul comunitar

Qatarul, un important producător mondial de gaze naturale, cere Uniunii Europene să restricționeze revânzarea de gaze în afara blocului comunitar, dacă vrea ca statul, împreună cu alți mari furnizori de gaze, să aprovizioneze UE în regim de urgență în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, informează Reuters citând o sursă din apropierea discuțiilor.

În plus, Qatarul a cerut UE și o decizie cu privire la o anchetă demarată în 2018 cu privire la contractele sale pe termen lung, care potrivit Comisiei Europene ar putea afecta circulația liberă a gazelor naturale în Europa și piața unică a gazelor, a adăugat sursa citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Solicitările Qatarului vizează cele mai importante aspecte ale liberalizării pieței europene a gazelor. Uniunea Europeană consideră tranzacțiile complet libere cu gaze naturale drept esențiale pentru securitatea energetică însă o serie de mari producători și unii consumatori de gaze susțin că reformele adoptate în ultimele două decenii au provocat deseori haos și au condus la prețuri mai mari.

Potrivit Reuters, SUA sunt îngrijorate că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina și în ultimele săptămâni Washingtonul a cerut Qatarului și altor mari producători de gaze naturale să analizeze posibilitatea de a livra cantități suplimentare de gaze spre Europa dacă livrările de gaze rusești vor fi perturbate. Rusia furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze al Europei și orice întrerupere a livrărilor sale ar agrava o situație de criză care există deja ca urmare a deficitului global de petrol și gaze.

Chiar dacă Qatarul nu are cantități mari de gaze disponibile, autoritățile de la Doha au semnalat că ar fi dispuse să redirecționeze o parte din livrări dinspre Asia spre Europa ca urmare a eforturilor de mediator ale SUA. Reuters precizează însă că deocamdată Doha nu a făcut nicio solicitare de redirecționare a unor livrări.

Posibilitatea unor livrări de urgență de gaze în Europa ar urma să fie discutată săptămâna aceasta la Washington cu prilejul unei reuniuni a emirului Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani cu președintele SUA, Joe Biden.

Pe parcursul săptămânii care a trecut, autoritățile de la Doha și-au comunicat doleanțele și Uniunii Europene iar emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a avut o discuție cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Executivul comunitar a precizat că nu face comentarii cu privire la detaliile discuțiilor purtate cu partenerii internaționali pe tema livrărilor de gaze.

"Livrările Qatarului nu vor fi condiționate de aceste solicitări. Însă aceste aspecte trebuie abordate pentru a se găsi soluții pe teren scurt și lung la criza de gaze naturale lichefiate a Europei" a spus sursa citată de Reuters.

În paralel, autoritățile de la Doha vor ca UE să soluționeze o anchetă de durată cu privire la contractele pe termen lung ale Qatarului. "Aceasta va asigura că UE poate încheia contracte pe termen lung cu Qatarul și alți furnizori în locul contractelor spot mai scumpe sau să caute soluții pe termen scurt în mijlocul crizelor", a adăugat sursa.

De asemenea, Qatarul vrea garanții din partea UE că statele membre vor reexporta surplusul de gazele naturale lichefiate numai în interiorul spațiului comunitar. "Dacă acestea nu vor fi implementate, livrările de urgență către UE vor putea fi revândute profitabil sub forma unor livrări de tip spot în afara UE, ceea ce practic ar prelungi deficitul energetic din UE", a adăugat sursa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău