Qatargate: Secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor a fost demis

  • 12 Martie 2023 15:30
Qatargate: Secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor a fost demis

Sindicalistul italian Luca Visentini, implicat în ancheta de corupție din Parlamentul European, a fost demis sâmbătă din funcția de secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), a anunțat organizația într-un comunicat - transmite aGERPRES.

Un congres mondial extraordinar va fi organizat cât mai curând posibil pentru a alege un nou secretar general, se arată în comunicat.

''Evenimentele din ultimele câteva luni au adus prejudicii considerabile reputației ITUC. Au fost învățate lecții importante (...) Suntem hotărâți să protejăm ITUC de orice formă de influență nejustificată și chiar de orice suspiciune de influență'', a comentat Akiko Gono, președintele organizației.

ITUC, care reunește 338 de sindicate din 168 de țări și teritorii din întreaga lume, afirmă că "nu a găsit nicio dovadă că donațiile din Qatar sau Maroc ar fi influențat politicile sau programele sale".

Luca Visentini fusese arestat în decembrie în ancheta belgiană privind suspiciuni de mituire a unor europarlamentari implicând Qatarul și Marocul, fiind apoi eliberat în anumite condiții după două zile de arest preventiv.

Italianul în vârstă de 54 de ani a recunoscut la sfârșitul lunii decembrie că a primit în numerar "o donație de mai puțin de 50.000 de euro" de la ONG-ul Fight Impunity, condus de compatriotul său Pier Antonio Panzeri, fost europarlamentar, considerat unul dintre principalii suspecți în acest caz.

Cu toate acestea, Visentini a dat asigurări că donația nu a fost legată de nicio tentativă de corupție sau de trafic de influență în beneficiul Qatarului, ci a fost destinată să ramburseze o parte din costurile generate de campania sa de preluare a conducerii ITUC.

El a fost ales în noiembrie la conducerea organizației, înainte de a fi suspendat din funcție la 21 decembrie de către organul de conducere al ITUC.

ITUC a anunțat sâmbătă că ia în considerare adăugarea la statutul său a unor "posibile amendamente privind finanțarea campaniilor electorale pentru alegerile de conducere".

Trei persoane se află în prezent în arest preventiv în Belgia, în cadrul anchetei deschise de justiția belgiană cu privire la suspiciunile de interferență a Qatarului și Marocului în luările de poziție ale Parlamentului European, prin plăți în numerar prin intermediul Pier Antonio Panzeri.

În timpul unui prim val de arestări și percheziții efectuate pe 9 decembrie la Bruxelles, anchetatorii au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar aflați în genți sau valize.

În ultimele trei luni, Qatar și Maroc au negat cu tărie că s-ar afla în spatele vreunei fapte de corupție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:0,51 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău