Qatargate: Parlamentul European revizuiește regulile de lobby pentru foștii deputați

  • 18 Aprilie 2023 08:25
Qatargate: Parlamentul European revizuiește regulile de lobby pentru foștii deputați

Biroul Parlamentului European a decis luni să interzică foștilor eurodeputații să facă lobby la Parlament timp de șase luni de la încheierea mandatului lor, într-o primă măsură ca răspuns la Qatargate, notează Agerpres.

„În urma aprobării de către liderii grupurilor politice din Parlament a planului de reformă propus de președinta (Parlamentului) Roberta Metsola, Biroul a adoptat prima decizie de execuție revizuind regulile aplicabile foștilor deputați la Parlamentul European", se arată într-un comunicat al instituției.

Această decizie, care va intra în vigoare la 1 mai, modifică regulile actuale, care datează din 1999, privind prerogativele acordate foștilor eurodeputați, în urma presupusului scandal de corupție, cunoscut sub numele de Qatargate, care a izbucnit în decembrie anul trecut și a zguduit Parlamentul European.

În acest dosar au fost inculpați mai mulți europarlamentari, precum și fostul eurodeputat italian Antonio Panzeri, devenit șef al unui ONG, care a recunoscut "că a fost unul dintre liderii unei organizații criminale (...) în legătură cu Qatarul și Marocul".

Scandalul a determinat-o pe președinta Parlamentului, Roberta Metsola, să anunțe reforme. Prima decizie adoptată luni introduce o "perioadă de reflecție" de șase luni în care foștilor deputați li se interzice să facă lobby în Parlament.

"După această perioadă, dacă foști eurodeputați decid să desfășoare activități de lobby sau de reprezentare la Parlamentul European, trebuie să se înregistreze în registrul de transparență. În consecință, aceștia nu vor beneficia de drepturile de acces și de facilitățile care le sunt acordate în calitate de foști membri", a subliniat instituția.

Parlamentul a precizat că în următoarele săptămâni vor fi examinate și alte măsuri, "cum ar fi participarea reprezentanților de interese la evenimente organizate în Parlament" și că, "în paralel, este în curs punerea în aplicare a unui număr de măsuri care necesită modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău