Qatar: Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat cu negociatorii talibani

  • 22 Noiembrie 2020 10:20
Qatar: Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat cu negociatorii talibani

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit sâmbătă la Doha cu lideri talibani căror le-a cerut să negocieze rapid o încetare a focului permanentă în Afganistan, într-un moment în care procesul de pace inter-afgan stagnează, în pofida unui acord american încheiat la începutul acestui an, informează dpa, potrivit Agerpres.

La întâlnirea din emiratul Qatar, șeful diplomației americane a solicitat de asemenea reducerea violenței, a anunțat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Mike Pompeo s-a întâlnit cu liderul adjunct Mullah Abdul Ghani Baradar și cu alți membri ai echipei de negociere talibane, dar și cu reprezentanți ai guvernului afgan.

"Felicit ambele părți pentru continuarea negocierilor și pentru progresele pe care le-au făcut. Încurajez discuții accelerate cu privire la o foaie de parcurs politică și o încetare a focului permanentă și cuprinzătoare", a postat Pompeo pe Twitter la sfârșitul întâlnirilor.

Acordul dintre SUA și talibani, semnat pe 29 februarie, a avut ca scop deschiderea drumului pentru o retragere treptată a tuturor forțelor internaționale din Afganistan. În schimb, talibanii s-au angajat să înceapă discuții inter-afgane și să renunțe la terorism.

Negocierile istorice dintre guvernul afgan și talibani au început la jumătatea lunii septembrie în Doha, dar se confruntă cu blocaje legate de probleme procedurale.

SUA se află în Afganistan din 2001, țară pe care au invadat-o după atacurile din 11 septembrie. În 2003, NATO a preluat coordonarea eforturilor internaționale de securitate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău