Putin a promulgat legea controversată care extinde statutul de „agent străin”. ONG-urile de apărare a drepturilor omului contestă această decizie

  • 03 Decembrie 18:35
Putin a promulgat legea controversată care extinde statutul de „agent străin”. ONG-urile de apărare a drepturilor omului contestă această decizie

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege controversată care permite extinderea statutului de 'agent străin' la jurnalişti şi internauţi, un text denunţat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Apărătorii pentru drepturile omului văd în această lege, votată la sfârşitul lunii noiembrie de către parlament, un risc suplimentar de cenzură şi de ameninţări la libertatea de expresie.

Textul legii, publicat pe portalul oficial al Kremlinului pentru informaţii juridice, prevede intrarea lui imediată în vigoare. Ministerul Justiţiei rus poate desemna de acum drept 'agent străin' persoane fizice care lucrează pentru mass-media încadrate în această clasificare, potrivit textului.

Nouă organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, între care Amnesty International şi Reporteri fără Frontiere, şi-au exprimat îngrijorarea că aceste amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnalişti, ci pe toţi bloggerii şi internauţii care beneficiază de burse, finanţări sau venituri de la media în cauză.

'Va deveni un instrument puternic pentru a reduce la tăcere vocea opoziţiei', au denunţat organizaţiile neguvernamentale respective într-un comunicat publicat luna trecută.

Din 2012, o lege rusă permite autorităţilor să desemneze ca 'agent străin' asociaţiile care primesc finanţări din afara Rusiei şi desfăşoară 'activitate politică'. În 2017, această posibilitate a fost extinsă la mass-media care lucrează în Rusia.

Cu pedeapsa unor amenzi grele sau riscul de a fi interzise, legea obligă aceste entităţi recunoscute ca atare la măsuri administrative restrictive şi la menţionarea acestui statut în toate publicaţiile lor.

În Rusia, prestigioasa organizaţie neguvernamentală Memorial, asociaţia anticorupţie a opozantului Aleksei Navalnîi, şi postul de radio RFE/Radio Svoboda, finanţat de Congresul american, sunt catalogate drept 'agent străin'.

Termenul de 'agent străin' era aplicat în epoca stalinistă opozanţilor reali sau prezumtivi, apoi a fost utilizată în anii 1970-1980 pentru a-i desemna pe disidenţi, acuzaţi că ar fi în solda Occidentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
0,76 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Fri
3 °C
Sat
7 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 13 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 0.0680
USD 17.3212 -0.0192
RON 4.0350 0.0148
UAH 0.7352 0.0002
RUB 0.2742 0.0015
Arhivă Radio Chișinău