”Putinismul” nu va dura mult timp, afirmă scriitorul Boris Akunin

  • 28 Octombrie 2014 11:06
”Putinismul” nu va dura mult timp, afirmă scriitorul Boris Akunin

Sistemul politic rus actual, numit ”putinism”, nu va dura mult timp, consideră scriitorul Boris Akunin, care se declară ”pesimist pe termen scurt pentru Rusia, dar optimist pe termen mediu”, estimând totodată că în prezent țara sa ”se scufundă în tenebre”

”Prețul care va trebui plătit pentru schimbarea regimului va fi, mă tem, ridicat”, spune el într-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, în sudul Poloniei, în semn de omagiu pentru marele scriitor britanic de origine poloneză. 'Nu există nicio îndoială că acest regim se va duce, pur și simplu, pentru că este extraordinar de ineficient, este un anacronism istoric', continuă scriitorul.

Ca istoric, el crede că mentalitatea națiunii ruse de astăzi se explică prin rațiuni foarte vechi. Incursiunea în timp pleacă de la Hoarda de Aur. 'Statul rus de astăzi este moștenitorul imperiului lui Ginghis Han, mai degrabă decât al Bizanțului', afirmă el.

'Nu este nici bine nici rău, iar în anumite situații aceasta prezintă avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizată, viața oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor', consideră Akunin, pentru care Rusia actuală este guvernată de o 'arestocrație', altfel spus, un grup de oameni care își rezolvă problemele arestându-i pe cei care îi deranjează. Această putere se sprijină în special, explică el, pe trei grupuri sociale: poliția și serviciile speciale, oligarhii aliați Kremlinului și funcționarii corupți.

Întrebat despre sondajele care îi acordă o foarte mare popularitate președintelui Vladimir Putin, el afirmă că marea majoritate a rușilor nu manifestă niciun interes față de politică și, atunci când sunt întrebați dacă îl susțin pe stăpânul Kremlinului, ei răspund mecanic 'da' ca să fie lăsați în pace.

Seria de cărți a lui Akunin despre istoria Rusiei pornește din secolul al IX-lea și ajunge până în 1917. Totuși, istoria recentă este cea care a lăsat urme profunde în societatea rusă? 'Da, dar eu nu aș ști să rămân obiectiv vorbind despre Lenin sau despre Stalin', recunoaște el. 'Despre acesta din urmă, nu se va putea vorbi decât atunci când nu va mai putea reveni. În timp ce în prezent, asistăm la un fel de renaștere a stalinismului'.

AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău