Putin vrea să câștige susținerea țărilor africane și le promite cereale gratis

  • 27 Iulie 2023 13:49
Putin vrea să câștige susținerea țărilor africane și le promite cereale gratis

După retragerea din acordul cerealelor din Marea Neagră și după ce a fost acuzat de către Kiev că blochează accesul navelor în porturile Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a profitat de summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg să anunțe că Rusia poate înlocui Ucraina în calitate de furnizor de cereale pentru națiunile africane și a promis că va trimite în decurs de 3-4 luni cereale către 6 state africane, transmite The Guardian.

Țările către care promite că va trimite cereale sunt Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea. Președintele Rusiei a mai precizat că va furniza gratuit cerealele acestor națiuni, citează Digi24.ro

Președintele rus Vladimir Putin, izolat pe scena internațională din cauza invaziei Ucrainei, primește joi parteneri din 49 de țări africane, inclusiv 17 șefi de stat, pe a căror susținere sau neutralitate contează, la Sankt Petersburg, la un summit Rusia-Africa, într-o încercare de a disipa îngrijorări după abandonarea Acordului de la Istanbul care permitea exportarea a zeci de milioane de tone de cereale ucrainene, relatează AFP.

„Intenționăm să dezvoltăm mai mult (cooperarea - n.red.)” cu țările din Africa, dă asigurări Putin într-o scrisoare de primire trimisă participanților și publicată miercuri pe site-ul Kremlinului. Pe parcursul zilei de joi, la Palatul Konstantinovski sosesc delegații din cele 49 de țări africane, inclusiv Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, în pofida unei «presiuni fără precedent a Occidentului» de a le descuraja participarea, a declarat Putin.

Președinția sud-africană a anunțat miercuri într-un comunicat că liderii africani urmează să discute cu Vladimir Putin despre măsuri menite să creeze „condiții propice unei căi către pace între Rusia și Ucraina”.

Aceste discuții se vor purta vineri, la un „dejun de lucru al lui Vladimir Putin cu șefii de stat africani”, a anunțat Kremlinul.

La această a doua ediție a summitului Rusia-Africa, după cea de la Soci, din 2019, Vladimir Putin urmează să participe la întâlniri bilaterale cu mai mulți lideri africani și să ia cuvântul în cursul sesiunii plenare. Potrivit consilierului său diplomatic, Iuri Ușakov, liderul de la Kremlin „va susține un mare discurs” în care își va evoca viziunea relațiilor ruso-africane și „formarea unei noi ordini mondiale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău