Putin vrea să anexeze un teritoriu cât Ungaria. Încep referendumurile ilegale pentru alipirea la Rusia

  • 23 Septembrie 2022 08:35
Putin vrea să anexeze un teritoriu cât Ungaria. Încep referendumurile ilegale pentru alipirea la Rusia

Rusia a deschis calea pentru anexarea oficială a unor zone din teritoriul ucrainean, susținând planurile de referendum în zonele controlate de soldații săi, într-o provocare directă a Occidentului, care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, relatează Reuters.

După aproape șapte luni de război, inclusiv o înfrângere critică pe câmpul de luptă, în nord-estul Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin se gândește la următorii pași, scrie Digi24.

Anexarea unor teritorii ar putea fi răspunsul lui. În ceea ce păreau a fi cereri regizate, oficiali pro-ruși de pe teritoriul ucrainean - o zonă de dimensiunea Ungariei sau Portugaliei - au solicitat într-un glas referendumuri pentru aderarea la Rusia.

Autoproclamele republici Donețk (DPR) și Lugansk (LPR), pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente chiar înainte de invazie, și oficialii instalați de Rusia în regiunile Herson și Zaporojie au cerut să se voteze în mai puțin de 24 de ore. Oficialii de la Lugansk, Donețk și Herson au spus că referendumurile vor avea loc în câteva zile – de vineri, 23 septembrie, până luni, 27 septembrie.

Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni. Întrebat despre referendumuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus: „De la începutul operațiunii... am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni soarta lor”.

Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei din 2008 până în 2012 și acum este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut referendumurile, despre care el a spus că vor schimba calea istoriei Rusiei și vor permite Kremlinului mai multe opțiuni pentru apărarea a ceea ce a spus el că va deveni teritoriu rusesc. „Încălcarea teritoriului rus este o crimă care va permite să folosim toate forțele de autoapărare”, a spus Medvedev într-o postare pe Telegram. „De aceea, aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident”. „Este la fel de important ca, după amendamentele aduse constituției statului nostru, niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial nu va putea anula aceste decizii”.

Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unui astfel de arsenal, dacă împotriva acesteia sunt folosite arme de distrugere în masă, sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială. Ucraina a spus că amenințarea cu referendumurile este un „șantaj naiv” și un semn că Rusia se sperie.

„Rușii pot face ce vor. Nu se va schimba nimic”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, ca răspuns la întrebările reporterilor. Într-un tweet, el a adăugat: „Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din pământul ucrainean.

Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze orice are de spus Rusia”. Ucraina spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul său. Kievul a precizat că nu va accepta niciodată controlul rusesc asupra teritoriului său și a cerut Occidentului să furnizeze mai multe arme pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău