Putin și Poroșenko au discutat despre un ''schimb de deținuți''. Moscova refuză măsuri de compromis

  • 10 Iunie 2018 07:52
Putin și Poroșenko au discutat despre un ''schimb de deținuți''. Moscova refuză măsuri de compromis

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre eliberarea "deținuților politici" ucraineni din Rusia, între care se numără cineastul Oleg Sențov, aflat în greva foamei, a anunțat într-un comunicat președinția ucraineană, transmit AFP și Reuters.

"Petro Poroșenko a subliniat importanța eliberării rapide a deținuților politici ucraineni din Rusia și din teritoriile ocupate", termen utilizat de Kiev pentru a desemna Crimeea anexată de Rusia și estul Ucrainei aflat sub controlul separatiștilor, a indicat președinția ucraineană.

Kremlinul notează la rândul său într-un comunicat că președinții rus și ucrainean au evocat într-o convorbire telefonică "un schimb de deținuți" între cele două țări.

Cei doi șefi de stat au discutat despre "chestiuni umanitare, între care schimbul de persoane deținute", iar Putin a "subliniat necesitatea eliberării fără întârziere a jurnaliștilor ruși arestați în Ucraina", conform președinției ruse.

Regizorul Oleg Sențov, care s-a opus anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnat în august 2015 pentru 'terorism' și 'trafic de arme'. El ispășește o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Extremul Orient rus și se află de trei săptămâni în greva foamei. Procesul împotriva lui, calificat drept 'stalinist' de Amnesty International, a fost de asemenea denunțat de Kiev, UE și SUA.

Joi, Vladimir Putin, a declarat că 'nu se gândește' să-l predea pe Sențov în schimbul jurnalistului ruso-ucrainean Kiril Vișinski, arestat la sfârșitul lui mai la Kiev și inculpat de 'înaltă trădare' de justiția ucraineană, crimă pasibilă de 15 ani de închisoare.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău