Putin și Erdogan se angajează "să facă să avanseze relațiile ruso-turce"

  • 04 Septembrie 2016 19:45

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronunțat sâmbătă, 3 septembrie, în favoarea unor noi măsuri care "să facă să avanseze" relațiile ruso-turce.

Anunțul a venit după reconcilierea neașteptată din iunie care a urmat unei perioade de câteva luni de criză diplomatică, informează AFP.
 
"Ne rămâne mult de făcut pentru a restabili pe deplin cooperarea în toate domeniile. Și vom vorbi despre asta astăzi", a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc în ajunul deschiderii summitului G20.
 
"Turcia traversează o perioadă dificilă, luptă împotriva terorismului și se confruntă cu grave crime teroriste", a adăugat el.
 
Dar "sunt sigur că (...) atunci când veți normaliza pe deplin situația în țară, vom putea să mergem înainte pe drumul cooperării noastre", a subliniat președintele rus.
 
La rândul lui, Erdogan a estimat că cei doi lideri ar trebui să ia "anumite măsuri" pentru "a merge înainte" în cooperarea energetică între Moscova și Ankara pe care s-au pus de acord să o resusciteze în luna august, readucând pe agendă proiectul gazoductului Turkish Stream, înghețat în timpul crizei diplomatice.
 
Este cea de a doua întâlnire între Vladmir Putin și Recep Tayyip Erdogan în mai puțin de o lună, după reconcilierea neașteptată care a avut loc în iunie după ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, în decembrie, a unui bombardier rus de către armata turcă la granița cu Siria, incident care a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova și Ankara.
 
La începutul lui august, Erdogan s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu Putin, la trei săptămâni după puciul eșuat din Turcia, care a fost urmat de epurări fără precedent, pe care Moscova s-a ferit însă să le critice.
 
Cu prilejul acestei vizite, cele două părți au promis să facă tot posibilul pentru a readuce relațiile la nivelul de dinainte de criza diplomatică, Erdogan dând asigurări că proiectul Turkish Stream va fi realizat "cât de curând posibil".
 
Rusia, care i-a impus Ankarei sancțiuni dure în sectorul turistic după doborârea avionului său de luptă, a autorizat reluarea vânzării de pachete turistice în Turcia.
 
Vineri, Rusia a reluat și zborurile charter spre Turcia, interzise din noiembrie ca represalii împotriva Ankarei.
 
Sursa: Agerpres.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău