Putin și Erdogan au decis: Următorul summit în 'format Soci' va avea loc la Istanbul

  • 08 Februarie 2018 11:11
Putin și Erdogan au decis: Următorul summit în 'format Soci' va avea loc la Istanbul

Următorul summit în 'format Soci' (Rusia, Turcia, Iran, reprezentanți ai regimului de la Damasc și ai opoziției siriene) cu privire la criza din Siria va avea loc la Istanbul, au anunțat joi surse prezidențiale de la Ankara, citate de Reuters și AFP.

Decizia a fost luată în timpul unei convorbiri telefonice între președintele rus Vladimir Putin și cel turc Recep Tayyip Erdogan.

În timpul acestei discuții ''s-a decis organizarea unui al doilea summit (după cel de la Soci din noiembrie) între Turcia, Rusia și Iran la Istanbul'', au indicat sursele citate.

Un înalt responsabil turc a declarat că data summitului va fi stabilită în viitorul apropiat.

''S-a discutat despre o întâlnire a celor trei președinți. Nu a fost stabilită o dată'', a afirmat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Între altele, în convorbirea telefonică Putin și Erdogan au evocat situația umanitară din regiunea Ghouta Orientală, o enclavă rebelă din apropiere de Damasc asediată de regimul sirian, unde numai în această săptămână au fost uciși 150 de civili în timpul unor bombardamente.

În urmă cu zece zile, stațiunea balneară Soci, de pe coasta rusă a Mării Negre, a găzduit Congresul dialogului național sirian, la inițiativa Moscovei, Ankarei și Teheranului.

Congresul de la Soci a reunit în special participanți afiliați fie partidului de guvernământ Baas, reprezentând regimul de la Damasc, fie aliaților săi, fie așa-numitei opoziții 'tolerate'. Reuniunea, care s-a derulat într-o atmosferă marcată de divergențe, a avut ca rezultat declarații de intenție, inclusiv un acord privind înființarea unui comitet 'pentru elaborarea unui proiect de reformă constituțională', fără a fi anunțat niciun progres concret de către organizatori.

Conflictul din Siria, declanșat în 2011 în urma reprimării manifestațiilor prodemocrație, a devenit tot mai complex în urma implicării puterilor străine și a grupărilor jihadiste pe un teritoriu fărâmițat. El s-a soldat cu 340.000 morți și strămutarea câtorva milioane de persoane. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău