Putin propune țărilor NATO un moratoriu privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune

  • 25 Septembrie 2019 12:26
Putin propune țărilor NATO un moratoriu privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune

Președintele rus Vladimir Putin i-a invitat pe liderii mai multor state din lume să instituie un moratoriu privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa și în alte regiuni ale lumii, informează în ediția sa de miercuri cotidianul rusesc Kommersant, precizând că șeful statului rus a trimis o scrisoare în acest sens săptămâna trecută câtorva zeci de țări.

O sursă a ziarului în unul din statele respective s-a familiarizat cu documentul, indicând că scrisoarea a fost trimisă la 19 septembrie, transmite agerpres.ro.

În acest context, Kommersant remarcă faptul că mesajul lui Putin este adresat nu doar statelor care fac parte din NATO, ci și unor țări precum China.

Conform RIA Novosti, Kremlinul a trimis mesajul președintelui rus de asemenea șefei diplomației UE, Federica Mogherini, și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

'Rusia și-a anunțat deja decizia că nu va instala rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa sau în alte regiuni atât timp cât și SUA vor face același lucru. Am îndemnat SUA și pe aliații lor să-și asume angajamente similare, dar nu am observat ca cineva să vină în întâmpinarea acestei inițiative. Lansăm un apel la susținerea eforturilor noastre, pronunțându-vă în favoarea instituirii în cadrul NATO a unui moratoriu la desfășurarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune terestre, similar cu cel anunțat de Rusia', se menționează în mesajul trimis de Putin.

'Aș dori să subliniez că punerea în aplicare a unei astfel de scheme (moratoriul) va necesita măsuri suplimentare de verificare, mai ales în condițiile în care lansatoare de rachete cu rază medie de acțiune au fost instalate deja în Europa. Suntem pregătiți să discutăm despre aspectele tehnice în cadrul acestui demers', afirmă șeful statului rus în scrisoarea sa.

Potrivit sursei Kommersant, NATO nu a luat în serios inițiativa președintelui rus, întrucât consideră că Rusia a desfășurat rachete cu rază medie și scurtă de acțiune pe teritoriul său. De altfel, după cum remarcă RIA Novosti, Federația Rusă făcuse și mai înainte o propunere similară Alianței Nord-Atlantice, dar aceasta nu a fost de acord.

Inițiativa președintelui rus intervine în contextul în care atât SUA, cât și Rusia s-au retras din Tratatul privind Forțele Intermediare Nucleare (INF), sub a cărui incidență intrau rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune, cu lansare de la sol.

La 2 februarie, SUA au anunțat că își suspendă participarea la Tratatul INF cu Rusia, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor pactului. Potrivit Washingtonului, armata rusă a dezvoltat o nouă rachetă cu lansare terestră - 9M729 - a cărei rază de acțiune depășește 500 de kilometri, fiind interzisă astfel de tratat, și care reprezintă o 'amenințare directă' la adresa americanilor și a aliaților lor.

La rândul său, Rusia a acuzat SUA de instalarea componentelor sistemului lor antirachetă în Europa. Oficial, Tratatul INF și-a încetat existența la 2 august.

Tratatul INF a fost încheiat în 1987 de către liderii american Ronald Reagan și sovietic Mihail Gorbaciov, interzicând utilizarea, desfășurarea și dezvoltarea de rachete balistice cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Încetarea Tratatului INF, considerat o lungă perioadă de timp piatra unghiulară a securității europene, a suscitat temeri privind reînnoirea cursei înarmărilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că încetarea INF va duce inevitabil la o cursă a înarmărilor, dar că Rusia nu va participa la aceasta, întrucât țara este capabilă să asigure paritatea nucleară și propria sa securitate fără să se implice într-o nouă cursă a înarmării, potrivit RIA Novosti. Declarația a suscitat însă scepticism în rândul experților, având în vedere că Moscova anunță cu regularitate testarea a noi arme catalogate de însuși președintele rus drept 'invincibile'. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău