Putin lasă să se înțeleagă că ar putea rămâne la putere după expirarea mandatului său

  • 26 Mai 2018 11:01
Putin lasă să se înțeleagă că ar putea rămâne la putere după expirarea mandatului său

Președintele rus Vladimir Putin a lăsat vineri să planeze îndoiala privind viitorul său după încheierea celui de al patrulea mandat, care se încheie în 2024, părând să dea de înțeles că ar putea redeveni prim-ministru, așa cum a făcut-o în 2008, relatează AFP.

"Am respectat mereu și respect constituția Rusiei. În constituție se menționează clar: nu mai mult de două mandate" consecutive, a declarat el cu prilejul Forumului economic de la Sankt Petersburg, fiind întrebat dacă va renunța cu adevărat la putere după 2024.

"În prezent, sunt la al doilea mandat", a adăugat el înainte de a reaminti că în 2008 el a renunțat la postul său de președinte pentru a deveni prim-ministru, după care a revenit la Kremlin patru ani mai târziu.

"Am renunțat la postul de președinte pentru că constituția nu autoriza o realegere pentru a treia orară. Asta este tot. Sunt gata să respect această regulă și pe viitor", a mai declarat Putin, lăsând să se înțeleagă că ar putea aplica aceeași metodă și redeveni prim-ministru.

În 2008, după al doilea său mandat de președinte. Vladimir Putin i-a încredințat postul de la Kremlin lui Dmitri Medvedev. Însă Vladimir Putin, devenit prim-ministru, a rămas veritabilul decident al țării, exprimând poziții în toate dosarele cruciale și luând principalele decizii, potrivit observatorilor.

Întrebat în martie de un jurnalist în seara victoriei sale la alegerile prezidențiale despre un eventual nou mandat în 2030, Vladimir Putin a părut să excludă o astfel de ipoteză: "Trebuie că glumiți! Ce trebuie să fac? Să rămân aici până la 100 de ani? Nu", a spus el.

Președintele rus, născut la 7 octombrie 1952, va avea 71 de ani în 2024, când își va încheia mandatul, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău