Putin îndulcește tonul după anunțul retragerii trupelor și e dispus chiar să discute cu Zelenski. NATO: Decizia Rusiei este importantă

  • 23 Aprilie 2021 08:38
Putin îndulcește tonul după anunțul retragerii trupelor și e dispus chiar să discute cu Zelenski. NATO: Decizia Rusiei este importantă

După ce vreme de mai multe săptămâni a părut că tensiunile dintre NATO și Rusia vor continua să se intensifice în contextul acțiunilor armatei ruse în estul Ucrainei, în Crimeea și în Marea Neagră, tensiunile au luat-o brusc pe o tendință descendentă, miercuri. Tonul Rusiei s-a schimbat semnificativ, iar după ce a anunțat retragerea trupelor sale, Vladimir Putin s-a arătat inclusiv dispus să discute cu președintele ucrainean.

Un reprezentant al NATO a calificat decizia Rusiei de retragere a trupelor drept o „măsură de detensionare importantă” care „ar fi trebuit luată de mult timp”. Nu este totuși clar dacă Rusia va retrage toate trupele desfășurate în regiune, al căror număr a fost estimat de oficiali europeni la peste 150.000. Totuși, el a calificat drept nejustificată mobilizarea militară rusă în interiorul și în jurul Ucrainei.

„Orice măsuri către detensionare luate de Rusia ar fi importante și ar fi trebuit luate de mult timp. NATO rămâne vigilentă și noi vom continua să îi cerem Rusiei să-și retragă toate forțele de pe teritoriul ucrainean”, a afirmat demnitarul aliat, citat de Agerpres.

Anterior în cursul zilei de joi, statele membre ale NATO au denunțat acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în unele țări ale Alianței, dar nu au anunțat măsuri concrete în sprijinul Cehiei, care lansase un apel la o acțiune colectivă cu expulzări de diplomați ruși, în mijlocul propriului său scandal cu Rusia, legată de un atac cu bombă din 2014, despre care există indicii că a fost executat de doi spioni ruși, aceiași care au fost implicați și în tentativă de asasinat a lui Serghei Skripal. 

„Aliații își exprimă profunda preocupare privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică și în special pe teritoriul Alianței, precum și deplina lor solidaritate cu Republica Cehă”, a anunțat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu șeful diplomației cehe.

Rusia a ordonat comandamentului forțelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exercițiile militare aflate în desfășurare în Crimeea și Marea Neagră.

„Trupele și-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru țară. De aceea am decis să încheiem activitățile de inspectare în districtele militare de sud și de vest”, frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, citat într-un comunicat. El a subliniat, totuși, că armata trebuie să fie pregătită pentru a răspunde rapid în cazul unei evoluții „nefavorabile” a situației în apropierea exercițiilor Defender-Europe, desfășurate de NATO.

Defender-Europe este un exercițiu multinațional anual, sub comandament american, menită să construiască pregătire și interoperabilitate între armatele SUA și ale celorlalte state aliate, precum și ale unor state partenere. În perioada martie - iunie, peste 28.000 de militari din 26 de țări vor desfășura exerciții în peste 30 de zone de pregătire din 12 state.

Vladimir Putin îndulcește tonul. Este inclusiv dispus să discute cu Volodimir Zelenski

Vladimir Putin a răspuns favorabil unei invitații a lui Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, care îi ceruse liderului rus o întâlnire în Donbass, pentru a discuta situația și a o detensiona. Putin a declarat, joi, că Rusia este pregătită să-l primească pe Zelenski pentru discuții la Moscova, oricând acesta va dori, conform Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Vladimir Putin a făcut această declarație după ce președintele ucrainean Zelenski l-a invitat marți să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiștii proruși, pentru a detensiona situația dintre cele două țări.

„Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continuă”, a spus Zelenski.

Potrivit lui Putin, citat de TASS, Kievul „a întreprins în ultima vreme numeroși pași care distrug relațiile ruso-ucrainene”, „dar dacă președintele Ucrainei dorește o restabilire a acestor relații, atunci Rusia nu va face decât să salute acest lucru”. Vladimir Putin a făcut această declarație în timpul întrevederii sale cu Aleksandr Lukașenko, președintele disputat al Belarusului. Liderul rus a subliniat, de asemenea, că propunerile privind mutarea de la Minsk a Grupului de contact pentru Donbas aduc cu o tentativă de eschivare de la soluționarea reală a problemelor.

„Belarus ne-a oferit un teren pentru convorbiri și nici nu se amestecă în acest proces. A creat condiții de lucru celor care vor să caute căi de soluționare a problemelor. Însă, dacă cineva nu vrea să se ocupe cu aceasta (cu soluționarea problemelor), atunci motive pentru a nu lucra asupra acestui domeniu, în opinia mea foarte important, pot fi găsite întotdeauna. Pare că se caută astfel de motive pentru a evita discutarea problemei Donbasului și a îngropa acordurile de la Minsk definitiv”, a spus Putin.

Cu doar o zi în urmă, Putin vorbea în termeni extrem de belicoși despre situația din Ucraina și amenința Occidentul „să nu depășească linia roșie cu Rusia”. El amenința Occidentul că va „regreta” orice provocare împotriva intereselor Rusiei și a spus că răspunsul Moscovei va fi unul „rapid și dur”.

Ucraina cere insistent să fie primită în NATO și UE

Pe parcursul ultimelor luni și a tensiunilor crescânde în Europa de Est, președintele ucrainean a cerut de două ori ca țara sa să fie primită în NATO și UE, motivând că acesta este „singura modalitate prin care Rusia mai poate fi oprită”. 

„Reformele nu sunt suficiente pentru a opri Rusia. Intrarea în NATO este singura modalitate pentru a încheia războiul din Donbas”, a spus Zelenski la începutul lui aprilie care mai spune că speră ca Ucraina să fie invitată să adere la planul de acțiune pentru calitatea de membru al alianței. Zelenski a reiterat recent apelul: „Nu putem sta la nesfârșit în sala de așteptare. „A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitați să aderăm la UE și NATO”, a spus el.

Moscova și Kievul sunt angrenate în acest conflict încă din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început susținerea directă a separatiștilor din estul Ucrainei pentru a începe războiul civil sângeros și pentru a-și declara independența unilateral.

Conform unui bilanț al Organizației Națiunilor Unite, 13.000 de oameni au murit în timpul confruntărilor, cei mai mulți în primele luni de conflict.

În ciuda Protocolului de la Minsk, un armistițiu negociat cu Uniunea Europeană ca moderator, în vigoare din 2015, conflictul din estul Ucrainei a continuat într-o formă mai limitată de-a lungul graniței de 500 de kilometri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
12
Thu
8
Fri
7
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău