Putin îl felicită pe Orban pentru victoria în alegeri și speră la o consolidare a ''parteneriatului'' cu Ungaria

  • 04 Aprilie 2022 13:39
Putin îl felicită pe Orban pentru victoria în alegeri și speră la o consolidare a ''parteneriatului'' cu Ungaria

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe premierul ungar Viktor Orban pentru victoria sa în alegerile legislative, exprimându-și speranța într-o consolidare a legăturilor dintre Moscova și Budapesta, a transmis Kremlinul, potrivit AFP și EFE, sccie AGERPRES.

"Șeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situații internaționale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale și a parteneriatului (între Moscova și Budapesta - n.r.) va corespunde intereselor popoarelor rus și ungar", a transmis președinția rusă într-un comunicat.

Orban s-a declarat câștigătorul alegerilor legislative care au avut loc duminică în Ungaria și în urma cărora a obținut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferență de voturi față de opoziție.

El a profitat de ocazie pentru a se distanța din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziția în privința războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiștilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în fața electoratului drept garantul stabilității în vremuri tulburi.

Putin și Orban au de mult timp relații amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, și UE și NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizații.

La începutul lunii februarie, în plină criză ruso-occidentală care a precedat ofensiva rusă din Ucraina, Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, afișându-și apropierea de liderul de la Kremlin.

Premierul Ungariei, suveranist și conservator, afișează în general o mare apropiere de Moscova în multe dosare. El a devenit, de-a lungul anilor, liderul din UE cel mai aliniat cu Kremlinul.

De exemplu, Ungaria a fost prima țară din UE care a folosit vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, deși acesta nu a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

De la începutul invaziei militare ruse din Ucraina, Orban a refuzat să livreze arme Kievului și să ia în considerare sancțiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul și gazul din Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău