Putin ia în derâdere "zvonurile" despre el

  • 18 Martie 2015 07:59
Putin ia în derâdere

Pe 16 martie, după zece zile de absență și de zvonuri legate de starea sa de sănătate sau de o lovitură de stat, președintele rus a revenit pe scena publică.

Luni 16 martie, Vladimir Putin a redus la tăcere cele mai nebunești zvonuri care circulau pe seama lui, reapărând în public pentru prima dată după zece zile de absență și ironizând zvonurile care l-au declarat mort, bolnav, victima unei lovituri de stat sau tată pentru a treia oară. "Dispariția" șefului statului rus la câteva zile de la prima aniversare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea a evidențiat fascinația mass-mediei rusești și occidentale pentru Vladimir Putin, acest alfa și omega al vieții politice rusești omniprezent la televiziune.

Față de un Kremlin tăcut care s-a mulțumit să dezmintă sobru zvonurile, mass-media și internauții își imaginaseră cele mai rele scenarii, unele proiectând dorința lor de a-l vedea pe Putin părăsind puterea, anunțându-i-se moartea sau o lovitură de stat, altele imaginând o nouă paternitate a acestuia sau un turneu de judo în Coreea de Nord.

Șeful statului rus, 62 de ani, a apărut în fața presei rusești cu întârziere, cum îi stă în obicei, înaintea unei întâlniri la Palatul Constantin, în apropiere de Sankt-Petersburg, cu omologul său kirghiz Almazbek Atambaiev. El a intrat firesc în încăpere, ceva mai palid ca de obicei, dar aparent sănătos, și a strâns mâna conducătorului kirghiz. În timp ce Almazbek Atambaiev le explica jurnaliștilor că trebuie reduse la tăcere zvonurile și că președintele rus nu doar că a mers alături de el ci l-a condus și la mașină, Vladimir Putin s-a mulțumit să ironizeze. "Ne-am plictisi dacă nu ar exista zvonuri", a declarat el, dezmințind de facto zvonurile al căror obiect fusese în ultimele zile. În schimb, el nu a oferit explicații cu privire la motivele acestei absențe neobișnuite.

Imediat după această întâlnire, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, bombardat săptămâna trecută cu întrebări legate de toate aceste zvonuri, a ironizat la rândul său frenezia mediatică din ultimele zile. De obicei, omniprezent în mass-media, președintele rus nu mai apăruse în public din 5 martie, cu ocazia unei conferințe de presă avute cu premierul italian, Matteo Renzi. Săptămâna trecută, el anulase mai multe evenimente, în special o călătorie în Kazahstan pentru o întâlnire trilaterală cu președinții cazac și belarus și semnarea unui acord de cooperare cu Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei.

Această absență a provocat o isterie de zvonuri. Mass-media rusească și unele media străine, au evocat pe rând, fără a prezenta nici cel mai mic element tangibil, un Putin victimă unei lovituri de stat, un Putin mort sau foarte grav bolnav (gripă, cancer, hemoragie cerebrală, probleme cu spatele tratate de un medic austriac), un Putin proaspăt tată al unui copil născut în Elveția de o fostă sportivă care ar fi fost amanta sa sau un Putin participând la un turneu de judo în Coreea de Nord. Fiecăruia dintre aceste zvonuri, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, i-a adus dezmințiri categorice, mulțumindu-se să spună că președintele este sănătos, lucrează și că agenda sa este încărcată. 

De altfel, pe rețelele de socializare rusești s-au postat glume morbide gen "Putin mamă" sau "Putin mort" devenind chiar un "subiect-tendință" pe Twitter.

Aceasta absență a liderului rus survine în momentul în care Rusia celebrează cu mare pompă prima aniversare a "revenirii" Crimeii sub aripa sa. Anexarea peninsulei, acum un an, de către trupele rusesti, fusese urmată de un controversat referendum asupra reatașării sale la Rusia, în pofida criticilor Kievului și ale occidentalilor. Într-un documentar difuzat la televiziunea națională rusă duminica trecută, Vladimir Putin a afirmat că el intenționează să pună forțele nucleare ruse în alertă în fața unei eventuale intervenții militare occidentale.

Traducerea: Rodezia Costea

LE POINT

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău