Putin declară că victoria Rusiei în Ucraina „este inevitabilă'' și că nu are „niciun dubiu'' în această privință

  • 18 Ianuarie 2023 18:37
Putin declară că victoria Rusiei în Ucraina „este inevitabilă'' și că nu are „niciun dubiu'' în această privință

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că "nu are niciun dubiu" cu privire la victoria Rusiei în Ucraina, pe care o consideră "inevitabilă", la aproape un an de la lansarea ofensivei în Ucraina și în pofida mai multor eșecuri majore pe câmpul de luptă, relatează Agerpres.

Victoria "este garantată, nu am niciun dubiu", a afirmat președintele rus în cursul unei deplasări la uzina de armament Obuhov din Sankt Petersburg a producătorului Almaz-Antei, stând în fața unui camion militar pe care era inscripționată litera "Z", simbolul forțelor ruse în campania de război a Rusiei în Ucraina.

Potrivit lui Putin, ceea ce ar putea ajuta Rusia "este unitatea poporului rus, curajul și eroismul soldaților noștri (...) și, desigur, munca sectorului nostru militar-industrial".

Sectorul militar-industrial este deja capabil să înlocuiască practic producătorii străini care au părăsit piața națională, a afirmat președintele rus într-o întâlnire cu muncitori de la uzina Obuhov, în cursul vizitei sale de miercuri la Sankt Petersburg cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a ridicării blocadei Leningradului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În opinia sa, industria de apărare a Rusiei a început să devină aproape autosuficientă.

'După ce unii dintre așa-zișii noștri parteneri au părăsit piața noastră, iar nivelul producției noastre a devenit destul de ridicat, companiile noastre preiau destul de ușor golul lăsat de acești parteneri", a spus Putin.

"Desigur, acest lucru nu înseamnă că vom putea produce totul 100%, dar vom atinge nivelul de producție de care avem nevoie", a spus el.

"Noi, de exemplu, producem de peste trei ori mai multe rachete de apărare aeriană pe an decât Statele Unite", susține președintele rus.

În general, industria de apărare a Rusiei produce aproximativ același număr de rachete de apărare aeriană pentru diverse scopuri pe an ca "toate întreprinderile industriale militare din lume", a declarat președintele rus.

În același timp, liderul de la Kremlin a promis sprijin industriei de apărare: "se vor aloca bani pentru a rezolva problemele financiare actuale, pentru extinderea producției, pentru a produce cele mai căutate produse moderne și pentru a trece de la fabricarea produselor după metoda producției individuale la cantități în masă".

Totodată, Putin a spus că 'unii clienți străini' nu plătesc pentru echipamentele militare pe care le primesc de la Rusia. "Unii dintre clienții noștri străini, din păcate, nu își îndeplinesc în totalitate obligațiile. Au primit produsele, dar nu plătesc. Aici, desigur, trebuie să susținem companiile și, bineînțeles, o vom face', a subliniat el.

Într-o întâlnire anterioară cu veterani, Vladimir Putin a declarat că acțiunea Moscovei în Ucraina a avut ca scop încheierea unui "război" care făcea ravagii de mai mulți ani în estul Ucrainei, adăugând că Rusia se confruntă cu un "regim neonazist" la Kiev, potrivit agențiilor internaționale de presă.

"Operațiunile de luptă pe scara largă care implică arme grele, artileria, tancuri și avioane nu s-au oprit în Donbas din 2014", a declarat Putin."Tot ceea ce facem astăzi ca parte a operațiunii militare speciale este o încercare de a opri acest război. Acesta este sensul operațiunii noastre - de a proteja oamenii care trăiesc în aceste teritorii", a afirmat liderul rus.

El a numit estul Ucrainei ca fiind "teritorii istorice" ale Rusiei, adăugând că Moscova a recunoscut această pierdere după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar a trebuit să acționeze pentru a proteja vorbitorii de limba rusă.

"Nu putem să nu-i protejăm", a insistat el. "Victoria va fi a noastră!", a spus Putin, reiterând un slogan al armatei roșii din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Putin a mai spus că Rusia a căutat o soluție pașnică la conflictul din estul Ucrainei, dar "am fost pur și simplu păcăliți și înșelați".

Declarațiile sale intervin la aproximativ 11 luni de la lansarea ofensivei în Ucraina, unde forțele ruse au suferit mai multe eșecuri majore în ultimele luni în fața acțiunilor ofensive ucrainene.

În fața acestor dificultăți de pe teren, Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști și o campanie de bombardare a infrastructurii energetice a Ucrainei.

Armata rusă și mercenari din Grupul Wagner au anunțat săptămâna trecută că au cucerit modestul oraș Soledar, din estul Ucrainei, situat în apropiere de Bahmut, un oraș important pe care rușii încearcă să-l captureze de luni de zile.

După anunțul cuceririi Soledar, Vladimir Putin a salutat o "dinamică pozitivă" pe front, susținând că "totul merge conform planurilor Ministerului Apărării și Statului Major". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău