Putin critică într-o discuție la telefon cu Erdogan livrările occidentale de arme pentru Ucraina

  • 16 Ianuarie 2023 18:27
Putin critică într-o discuție la telefon cu Erdogan livrările occidentale de arme pentru Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunțat luni, 16 ianuarie, într-o discuție la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, livrările în creștere de arme occidentale către Ucraina, într-un context în care Marea Britanie se pregătește să livreze tancuri Kievului, relatează Agerpres.

În cursul acestei convorbiri telefonice, Vladimir Putin a criticat "linia distructivă adoptată de regimul de la Kiev ce mizează pe intensificarea ostilităților cu sprijinul sponsorilor occidentali, care își cresc livrările de arme și de material militar", indică Kremlinul într-un comunicat.

Președinția rusă avertizase mai devreme luni că tancurile Challenger 2 pe care Londra intenționează să le trimită în săptămânile următoare Kievului "vor arde" în Ucraina, la fel ca restul armelor occidentale livrate acesteia.

Kievul speră să primească vineri mai multe promisiuni din partea țărilor occidentale privind furnizarea de echipamente militare grele în cadrul reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina, care se va reuni la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

În discuția cu Erdogan, liderul de la Kremlin a criticat "ipocrizia" Ucrainei, care a "respins propunerea de încetare a focului de Crăciunul ortodox pe stil vechi" la începutul acestei luni, conform aceluiași comunicat.

De asemenea, cei doi lideri au abordat problema schimbului de prizonieri între Moscova și Kiev, 'în principal de răniți', a detaliat Kremlinul.

"A continuat schimbul de opinii cu privire la situația din Ucraina. La inițiativa părții turce și având în vedere contactele recente de la Ankara, ombudsmanii din Rusia și Ucraina vor aborda schimbul de prizonieri, în special de răniți", se precizează în același comunicat.

Ombudsmanul rus, Tatiana Moskalkova, s-a întâlnit săptămâna trecută la Ankara cu omologul său ucrainean, Dmitro Lubineț, după care a asigurat că ambele părți au obținut "rezultate concrete" în ceea ce privește căutarea persoanelor dispărute, cum ar fi restituirea reciprocă către familii a minorilor" și a pledat pentru continuarea acestor contacte.

Ultimul schimb între Moscova și Kiev a avut loc pe 8 ianuarie, când ambele părți au schimbat câte 100 de soldați.

Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia de anularea unui nou schimb programat pentru aceeași zi, fără a oferi detalii despre numărul de militari vizat de acest schimb.

Potrivit Kremlinului, în cursul convorbirii telefonice, Putin și Erdogan au discutat și despre crearea unui centru de distribuire a gazelor în Turcia, precum și despre normalizarea relațiilor turco-siriene și punerea în aplicare a acordurilor pentru exportul de cereale ucrainene și de îngrășăminte rusești.

La rândul său, președintele Erdogan "a retierat că Turcia este pregătită să faciliteze și să servească drept intermediar pentru stabilirea unei păci de lungă durată între Rusia și Ucraina", potrivit unui comunicat al președinției de la Ankara.

De la începutul conflictului în Ucraina, Putin a purtat mai multe convorbiri telefonice cu Erdogan, care încearcă să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul.

Alături de ONU, Turcia a mediat un acord care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene care au fost blocate în porturile de la Marea Neagră din cauza ostilităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău