Putin contribuie cel mai mult la îndepărtarea și frica de Rusia (Ziarul Național)

  • 28 Octombrie 2014 10:24
Putin contribuie cel mai mult la îndepărtarea și frica de Rusia (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 28 OCTOMBRIE

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că Putin a reușit să consolideze forțele proeuropene din Ucraina. Potrivit autorului, Putin contribuie cel mai mult la îndepărtarea și frica de Rusia, la rusofobia din fostele „republici frățești”. Folosirea „Gazprom”-ului ca armă geopolitică, embargourile economice, finanțarea forțelor proruse din „vecinătatea imediată” și, nu în ultimul rând, diversiunile serviciilor secrete și folosirea forței militare, îi sperie până și pe aliați ca Lukașenko sau Nazarbaiev, care își văd astfel amenințate teritoriile și suveranitatea. Crimeea este coada șopârlei din mâna lui Putin, continuă autorul. Părăsind-o, Ucraina își poate continua cursul independent, după cum ocuparea Transnistriei și lipsa electoratului rusofil în alegerile din Republica Moldova le dă mai multe șanse adepților integrării europene, scrie Ziarul Național.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serhii Pirozhkov, le sugerează politicienilor moldoveni să preia experiența țării sale la viitorul scrutin parlamentar, scrie Evenimentul Zilei. Potrivit lui Pirozhkov, politicienii moldoveni, antrenați în cursa electorală, ar trebui să discute mai mult cu cetățenii, în special, pentru a le explica avantajele aderării la Uniunea Europeană. Nu trebuie să se lase la nivelul succeselor obținute și trebuie să ia în considerare faptul că oricând pot veni forțe noi, susține ambasadorul ucrainean, citat de EVZ.

Jurnal de Chișinău analizează sloganurile Partidelor în competiția electorală. Sub aspect tematic, îndemnurile electorale promovează dezvoltarea țării, combaterea corupției, vectorul politic extern și chiar liderul formațiunii politice. Analiștii și comentatorii politici însă îndeamnă alegătorii la o abordare critică a mesajelor concurenților electorali. „Sloganurile sunt pentru cei care nu se orientează deloc în procesele politice din RM și urmează a fi „modelați” și „curtați” prin mesaje electorale în situația când această categorie de cetățeni nu cunoaște cine se află în spatele liderului, prin ce s-a manifestat echipa aceasta în trecut, care au fost pozițiile ei pe diferite probleme ale societății noastre”, citim în Jurnal de Chișinău.

Același ziar relevă că pensionari, cu pensii de câte 900 de lei au dăruit unor partide câte 90 000 de lei. Comisia Electorală Centrală a dat publicității rapoartele financiare ale partidelor care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Printre finanțatorii partidelor se găsesc deputați, membri de partid, oameni de afaceri, precum și pensionari, studenți și șomeri. Soțiile acestora nu și-au putut ascunde mirarea că soții lor ar fi ținut în mână astfel de sume.

Cum e să fii candidat independent fără bani și oligarhi în spate? – o întrebare pusă de jurnaliștii de la Timpul. În Republica Moldova, dacă nu ai în spate afaceriști sau nu dispui de sume exorbitante de bani, trebuie să depui eforturi total neargumentate pentru a deveni candidat independent la alegeri, fie ele locale sau parlamentare, comentează publicația, care se referă la doi candidați care și-au anunțat intenția de a participa în cursa electorală. Dacă unul spune că s-ar fi „dezamăgit de politica partidului”, atunci altul o face fiindcă s-a dezamăgit de politica tuturor partidelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău