Putin ca Hitler? Analogie eronată

  • 05 Martie 2015 09:05
Putin ca Hitler? Analogie eronată

DZIENNIK - Citesc în multe declarații și aud comparația lui Putin cu Hitler și a situației din 1938 cu cea de acum.

Acestea sunt analogii inoportune și periculoase, lipsite de temei. Deosebirea fundamentală, din care rezultă consecințe grave, este următoarea - Hitler a spus direct ce are de gând să facă, Putin în principiu minte. Faptul acesta nu este firește în favoarea lui Hitler, dar arată că avem de a face cu politicieni diferiți, scrie în "Dziennik Gazeta Prawna" prof. Marcin Krol, filosof și ideolog.

După cum știm, democrațiile europene slabe din perioada interbelică nu au reușit din diferite motive sau nu au vrut să observe ceea ce a spus Hitler și ceea ce a făcut după preluarea puterii, în anii '30. Părea incredibil acest lucru, căci personal a fost la început desconsiderat sau admirat, pentru miracolul economic făcut în Germania. A avut de asemenea mulți susținători moderați în întreaga Europă, antisemiți sau numai adepți ai unei conduceri puternice, ceea ce nu era atât de ciudat în perioada acelei democrații fatale. Unii însă, ca Churchill, au văzut și au auzit foarte bine de la început. La fel Pilsudski. Aceștia nu au fost ascultați sau a fost nevoie să treacă câțiva ani buni și să înceapă războiul cu Polonia, pentru ca Churchill să fie ascultat. Nici măcar Mussolini nu a crezut că Hitler va ataca Polonia. Cu alte cuvinte, am avut de a face cu o situație intelectuală și politică clară, a dezamăgit capacitatea de înțelegere a cuvintelor simple și a dezamăgit fermitatea reacției.

În prezent avem de a face cu un lider politic, pentru care adevărul și minciuna nu există. Această situație provoacă liderilor occidentali o problemă majoră, fiindcă ei nu reușesc să înțeleagă acest lucru. Suntem învățați ca oamenii să ne spună adevărul sau cel puțin o parte a adevărului. După care suntem dispuși în cazuri rare, când ne-au mințit, să-i criticăm și fie să rupem relațiile cu ei, fie să-i dăm în judecată. Din moment însă ce ne-au mințit, nu vom mai discuta cu ei, căci înțelegem că nu mai are rost.
Cum trebuie însă să ne comportăm în cazul minciunilor evidente ale conducătorului unui stat mare? Cultura europeană nu ne oferă niciun indiciu în acest domeniu. Dacă cei care i-au cedat lui Hitler pot fi considerați
lași și - deseori - proști, liderii occidentali de azi nu sunt așa. Ei știu că Putin minte, dar au învățat grație statului de drept occidental că minciuna trebuie dovedită. Deci, când un politician iese din rând și îi spune comportamentului lui Putin pe nume, apar imediat voci că așa nu se poate, că este mai bine să discutăm, decât să-l antagonizăm pe șeful Rusiei.

Înțeleg de unde vine această atitudine, dar, dacă nu reușim să învingem cu logica instinctivă și cu bunăvoință, atunci va trebui să învățăm sau să mințim și noi, sau să cedăm celui care minte. Ambele situații ar fi foarte nefericite. Noi avem dovada minciunii sub forma anexării Krimeii. Este nevoie de ceva mai mult? Nu este acesta un argument suficient că Putin minte? Este nevoie probabil de o altă dovadă a minciunii.

Dacă, așa cum înțelegem, Occidentul nu vrea să trimită armată în Ucraina, trebuie să trimită acolo grupe speciale, care să reușească să realizeze un spionaj adevărat și să informeze care este sitauția. Este Rusia implicată total în acest război, sau nu? Observatorii OSCE și alte măsuri similare sunt numai încercări de a găsi un alibi și nu confirmarea adevărului. Nicio discuție cu participarea lui Putin nu va duce la rezultate importante, cât timp minciunilor lui clare nu li se va opune adevărul despre fapte.
Înțeleg foarte bine cât este de greu acest lucru, dar cred că este mai puțin periculos decât angajarea în război. Nu suntem în situația care a fost în anii Münchenului. Europa este puternică, Statele Unite sunt gata de acțiune. Toți vor să apere Ucraina în fața prăbușirii. Nu există însă o ieșire. Trebuie să punem capăt discuțiilor și să începem disputa pentru fapte, despre Crimeea și despre angajarea Rusiei în Ucraina. Acesta este un război politic pentru adevăr. Un risc minim este necesar, pentru ca apoi discuțiile să poată fi duse de pe poziția adevărului. Nu putem ceda minciunii, nu putem dialoga cu ea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău