Putin ar fi coordonat eforturile de manipulare a alegerilor prezidențiale din SUA din 2020 (raport); Rusia neagă

  • 17 Martie 2021 11:35
Putin ar fi coordonat eforturile de manipulare a alegerilor prezidențiale din SUA din 2020 (raport); Rusia neagă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a coordonat cel mai probabil eforturile de manipulare a alegerilor prezidențiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, potrivit unui raport al serviciilor secrete americane dat publicității marți despre care surse citate de Reuters apreciază că este posibil să ducă la impunerea de noi sancțiuni americane împotriva Moscovei. Rusia a transmis miercuri că acuzațiile conținute în raportul menționat sunt nefondate.

Raportul de 15 pagini, dat publicității de Oficiul Directorului Informațiilor Naționale, a dat greutate acuzațiilor mai vechi potrivit cărora principalii ''locotenenți'' ai lui Trump făceau jocul Moscovei amplificând acuzațiile la adresa lui Joe Biden, pe atunci candidat la președinție, de către personalități ucrainene având legături cu Rusia în ajunul scrutinului din 3 noiembrie. Raportul aduce date noi, conform cărora Putin cel puțin a aprobat, dacă nu chiar a coordonat eforturile de manipulare a scrutinului prezidențial în favoarea lui Trump.

Este de așteptat ca Washingtonul să impună sancțiuni Moscovei chiar de săptămâna viitoare ca urmare a acestor acuzații, au declarat pentru Reuters trei surse sub rezerva anonimatului.

Rusia este liniștită în privința amenințării cu noi sancțiuni americane, a reacționat miercuri MAE rus, citat de RIA. Tot miercuri, Ambasada Rusiei în SUA a publicat un comunicat pe Facebook în care califica acuzațiile drept nefondate. ''Documentul pregătit de comunitatea de informații americană reprezintă încă un set de acuzații nefondate împotriva țării noastre de amestec în procesele politice interne americane. Concluziile raportului referitoare la realizarea de către Rusia a unor operațiuni de influențare în America sunt confirmate doar de încrederea serviciilor secrete în propria lor aroganță. Nu au fost oferite fapte sau dovezi specifice'', a scris misiunea Rusiei la Washington.

Potrivit Reuters, este de așteptat ca dezvăluirile despre rolul lui Putin să aibă un ecou deosebit, date fiind concluziile raportului conform cărora personalități susținute de Rusia, precum parlamentarul ucrainean Andrii Derkaș, au racolat oameni politici americani neidentificați în campania lor de defăimare a lui Joe Biden și a fiului său Hunter.

Potrivit raportului, activitățile lui Derkaș, care s-a întâlnit cu avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, în 2019, erau urmărite, dacă nu chiar coordonate, de însuși Vladimir Putin. ''Putin a supravegheat activitățile lui Andrii Derkaș. Alte înalte oficialități din Rusia au participat la eforturile de influențare a alegerilor (din SUA) - printre care înalți funcționari din serviciile de informații și de securitate națională - care apreciem că nu ar fi acționat fără să fi primit cel puțin acceptul tacit al lui Putin'', se menționează în raportul serviciilor de informații americane.

Raportul face referire și la un contraatac promovat de aliații lui Trump, potrivit căruia China se amesteca în alegerile din SUA în favoarea lui Biden, și concluzionează că Beijingul ''nu a desfășurat eforturi de manipulare''. ''China a căutat stabilitatea în relația sa cu SUA și a considerat că niciun rezultat al alegerilor prezidențiale nu este suficient de avantajos pentru ea pentru a risca un efect de bumerang în cazul în care ar fi fost prinsă'', se arată în raport.

Documentul serviciilor secrete americane mai relevă că au existat eforturi din partea Cubei, Venezuelei și grupării militante libaneze Hezbollah de a influența alegerile din SUA, deși ''în general, apreciem că s-au produs la o scală mult mai redusă decât cele conduse de Rusia și Iran''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău