Putin anunță relaxarea proiectului privind majorarea vârstei de pensionare, extrem de nepopular printre ruși

  • 29 August 2018 15:03
Putin anunță relaxarea proiectului privind majorarea vârstei de pensionare, extrem de nepopular printre ruși

Președintele rus Vladimir Putin a propus miercuri, într-un rar discurs televizat adresat națiunii, relaxarea a trei reforme nepopulare ale pensiilor, care au provocat, la anunțarea lor, manifestații de stradă și o cădere a cotei sale de popularitate, scrie AFP.

La capătul unui lung discurs în care apără proiectul, aflat în parcursul parlamentar în prezent, Putin a propus în special creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 60 de ani.

Textul inițial prevedea 63 de ani.

Președintele rus a sugerat de asemenea o pensionare anticipată pentru mamele cu mai mulți copii și sancțiuni penale pentru companiile care concediază angajați în pragul vârstei de pensionare.

Putin a apărat însă acest proiect, care a fost anunțat în aceeași cu începutul Campionatului Mondial de fotbal, în 14 iunie, afirmând că nu mai poate fi amânat.

"Pe termen lung, dacă dăm dovezi de ezitare azi, acest lucru poate amenința stabilitatea societății și securitatea țării", a argumentat el.

Fără această reformă, "distrugem mai devreme sau mai târziu finanțele noastre, vom fi connstrânși să ne înglodăm în datorii sau să tipărim bani, cu consecințele care decurg, hiperinflație și creșterea sărăciei", a continuat Putin.

Proiectul de lege aprobat în primă lectură prevede majorarea progresivă a vârstei de pensionare - o premieră în Rusia în ultimii 90 de ani - la 63 de ani pentru femei și 65 pentru bărbați, față de 55 și 60 în prezent. 

Speranța de viață la bărbați este de 66 de ani, precizează Hotnres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău